Изпълнителна агенция Одит на средствата от ЕС към Министерството на

...
Изпълнителна агенция Одит на средствата от ЕС към Министерството на
Коментари Харесай

Финансовото министерство опроверга гръмките разкрития на ПП за злоупотреба с евросредства от ГЕРБ

Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз " към Министерството на финансите пусна позиция „ във връзка политически изказвания в предизборната акция “.

Поводът са изказвания на „ Продължаваме промяната “ от през вчерашния ден. Според Кирил Петков и Асен Василев, при тях е пристигнал сигнал за нарушавания с одита на планове за милиони евросредства и че той е подаден до Европрокуратурата.  

Ето и позицията на Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “:

Във връзка с публикуваното в медиите на 19.09.2022 година изказване на политически лица от партия „ Продължаваме промяната “, показваме безапелационното си противоречие с изложените изказвания за непозволени дейности в Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “.

Тези изявления, направени в чисто политически подтекст в предизборна конюнктура, уронват положителното име на Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз “ (ИА ОСЕС) и могат да имат съществени последствията върху системата за ръководство и надзор на средствата от Европейски Съюз.

ИА ОСЕС е Одитен орган по стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд, Европейския обществен фонд и Европейския фонд за подкрепяне на най-нуждаещи се лица, както и по Механизма за възобновяване и резистентност.

Одитните органи във всички страни членки, включително ИА ОСЕС, правят одитните си задължения при прецизно съблюдаване на използваните регламенти и издадените от Европейската комисия инструкции, в това число Указанията за одитиращите органи по отношение на методите за образуване на извадки. За информация регламентите и напътствията, които Одитният орган съблюдава, са обществено налични.

Одитните органи рапортуват директно и регулярно на Европейската комисия резултатите от работата си, като:

показват посредством профилирана система SFC резултатите от одитите на системите директно след тяхното приключване;

по всяка стратегия изпращат Годишен надзорен отчет, който показва резултатите от систематичните одити, одитите на плановете, осъществени на база одитна извадка и одитите на докладите.

Описаните нагоре резултати се правят оценка от Европейската комисия, която приема или отхвърля да одобри резултатите от одиторската работа по съответната стратегия. До този миг Европейската комисия и Европейската счете палата правят оценка работата на Одитния орган ИА ОСЕС като съответстваща напълно на европейското законодателство, насоките на Европейската комисия и интернационално приетите одиторски стандарти. Извършените от Европейската счете палата и Европейската комисия инспекции са удостоверили високото качество на работата на Одитния орган и не са открили основни пропуски или неточности с финансово въздействие, които да слагат под подозрение издадените годишни одитни мнения. Структурата на Одитния орган ИА ОСЕС, независимостта му при обмисляне и докладване на резултатите от одитните задължения, прилаганата от него методология, в това число тази за избор на извадки, са оценени от Европейската комисия с най-високата оценка 1 „ Функционира добре. Не е належащо усъвършенстване или е належащо единствено нищожно усъвършенстване “. До този миг тази оптималната оценка не е изменена.

Извадките за одит на интервенциите се вършат по всяка оперативна стратегия при прецизно съблюдаване на Указания за одитиращите органи по отношение на методите за образуване на извадки на Европейска комисия (EGESIF_16-0014-00). Документират се детайлно и се изпращат за обзор от Службите на Европейска комисия преди началото на инспекциите. Изготвянето и документирането на всяка извадка се прави оценка и ревизира от страна на Службите на Европейска комисия за сходство с цитираните инструкции в границите на годишните прегледи за приемане на Годишните контролни отчети по всяка оперативна стратегия. Всички работни документи за извадките се ползват към съответния годишен надзорен отчет.

В сходство с посочените инструкции, одитните органи преди всичко ползват статистически извадкови способи. ИА ОСЕС ползва методология за избор на статистически извадки посредством метода Monetary Unit Sampling (MUS). Следва да се означи, че Европейска комисия няма условие за потребление на специфичен програмен продукт за извадки и е предоставила на одитните органи своите работни документи за извадки и екстраполиране на неточности, които ИА ОСЕС употребява.

Съгласно метода MUS в извадката попадат с преимущество единиците с най-висока стойност на сертифицираните разноски. Изготвянето на статистическата извадка включва следните съответно документирани съществени стъпки:

генериране на популацията от сертифицираните разноски от счетоводната система SAP;

нареждане на единиците от популацията за извадката на инцидентен принцип;

 

установяване на размера на извадката посредством използване на съответни параметри: равнище на същественост; коефициент на надеждност z’, отговарящ на минималното равнище на сигурност от системите за ръководство и контрол; % предстояща грешка; стойност на предстоящата грешка; междинна претеглена стойност на общоприетото отклонение; период на извадката;

избор на единиците от изчерпателната страта на извадката, която се инспектора 100 %;

избор на инцидентно число, в границите на калкулации период за извадката. Функционалността, която предлага външната платформа random.org, не служи за избор на всички единици в извадката, а единствено за установяване на това инцидентно число. Случайно число се употребява единствено за установяване на началната стъпка за използване на интервала на извадката (SI) в неизчерпателната страта и няма решаващо въздействие върху избора на съответните единици в извадката. Одиторите, изготвящи извадката, съответно документират направения избор, за проследимост на тяхната работа; останалите единици от неизчерпателната страта се избират посредством използване на калкулации интервала на извадката.

Следва да се означи, че всяка статистическа извадка се изготвя от способен инспектор, детайлно осведомен с одитната методология и процедура, като се ревизира и от втори инспектор. Директори на одитните дирекции или изпълнителният шеф не изготвят извадки.

Предвид изложеното, изказванието, че употребената външна платформа random.org не разрешава да се пазят следи по какъв начин са подбирани плановете за одит, е голословно. Европейската счете палата е одитирала прилагания метод за поддържане на одитна диря, счела е, че е налице минимална уязвимост в документирането, която не е оказала въздействие върху тестваната извадка и няма финансов резултат.

ИА ОСЕС е измежду обществените институции в България, обект на регулярни (няколко пъти годишно) задълбочени инспекции от страна на външни, самостоятелни органи от Европейския съюз, като резултатите от тези инспекции са потвърдили професионализма и качеството на работата на Одитния орган. За информация, през продължаващия и сега програмен интервал 2014-2020 са осъществени 13 одита на Европейска комисия и 5 одита на Европейската счете палата. Агенцията е построила и поддържа висока професионална известност пред европейските си сътрудници, както и пред Одитните органи от другите страни членки.

За илюстрация, през настоящия програмен интервал докладваният резултат от работата на Одитния орган за отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз по оперативните стратегии за интервал 2014-2020, показан от изпълнителния шеф пред задача на Комисията по бюджетен надзор (CONT) към Европейския парламент на 10.04.2022 година, е следният:

21 550 637,97 евро - поправени разноски, свързани с открити от Одитния орган нередности. Тази сума е оттеглена от годишните доклади по стратегиите вследствие на самостоятелни финансови корекции, препоръчани от Одитния орган (това е единствено резултатът за дадената счетоводна година, като в допълнение са оттеглени и обвързваните с одитните констатации разноски, осъществени през предишни счетоводни години). Оценката на общия резултат корекции през годините, калкулиран на база цената на засегнатите контракти, е 60 814 591 евро.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР