Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ може да подава

...
Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ може да подава
Коментари Харесай

ГИТ може да подава искова молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност

Изпълнителна организация "Главна ревизия по труда " /ГИТ/ може да подава искова молба до съда за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност при изискуеми и неизпълнени за повече от два месеца отговорности за трудови хонорари към минимум една трета от служащите и чиновниците. Това реши дефинитивно Народното събрание като промени на второ четене Кодекса на труда. За тази корекция настояваше омбудсманът Мая Манолова.

Новата функционалност ГИТ ще стартира да извършва от 31 март следващата година, първичният период беше 1 юли 2018 година

Право на обезпечени вземания имат служащите и чиновниците, които са или са били в трудово правно отношение с работодателя, без значение от периода му и от продължителността на работното време. Вземанията са в размер на последните шест начислени, само че неизплатени месечни запалти и парични компенсации през последните 36 календарни месеца /три години/, предхождащи месеца, в който е вписано решението по неплатежоспособност.

Максималният месечен размер на обезпечените вземания се дефинира годишно със Закона за бюджета на ДОО и не може да бъде по-малък от две и половина минимални работни заплати към датата на регистриране на решението в Търговския указател.

Законодателят гласоподава, когато вземанията на служащите, чиито правни отношения са прекъснати през последните три години преди датата на регистриране в Търговския указател на решението, са единствено за начислени, само че неизплатени компенсации, дължими по силата на нормативен акт или групов трудов контракт, обезпеченото взимане да е в размер на неизплатените компенсации, само че не повече от четирикратния размер на минималната работна заплата към датата на преустановяване на трудовото правно отношение.

Депутатите разпоредиха също компенсациите да се изплащат не по-късно от последния ден на месеца, идващ месеца, през който е прекъснато трудовото правно отношение, в случай че в груповия трудов контракт не е контрактуван различен период. След приключване на този период работодателят дължи компенсацията дружно със законната рента.

Вземане на служащ или чиновник, произлизащо от трудово или прекъснато трудово правно отношение с длъжника до 6 месеца преди регистриране на правосъдното решение за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност в комерсиалния указател, се вписва служебно от синдика в листата на признатите вземания.

За попречване и прекратяване на нарушавания на трудовото законодателство контролните органи на ГИТ по своя самодейност или по предложение на синдикалните организации могат да дават наложителни наставления на работодателя и органа по назначението за погашение на неизплатените заплати и компенсации след преустановяване на трудовите правни отношения. Копие от влезнало в действие наставление се дава на служащия или служителя по негово искане.

Други промени плануват дружество, в което има наети служащи или чиновници, да може да се трансферира откакто отчуждителят изплати дължимите, само че неизплатени трудови хонорари, компенсации, наложителни осигурителни вноски на служащите и чиновниците, в това число и на служащите и чиновниците трудовите правни отношения, с които са прекъснати до три години преди прехвърлянето на предприятието, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР