Изпълнихме ангажимента си да въведем задължителна предучилищна подготовка за децата

...
Изпълнихме ангажимента си да въведем задължителна предучилищна подготовка за децата
Коментари Харесай

ВИДЕО Борисов се похвали, че дават нови милиони за детските градини, а България получава дарение от 134 хиляди антиген теста

Изпълнихме уговорката си да въведем наложителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст и през днешния ден отпускаме в допълнение 1,5 млн. лв. на първите 52 общини в страната, които сътвориха условия за осъществяване тази подготовка в детските градини. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на днешното държавно съвещание.



Премиерът посочи, че спомагателните средства са предопределени за над 4000 деца. Борисов означи още, че за актуалната година са планувани общо 36 млн. лева за прехрана на 4-годишните деца в градините.

„ Мярката е част от управническата ни стратегия и част от напъните ни да включим повече деца дейно в просветителната система. Изследванията демонстрират, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат доста по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях доближават до гимназиално обучение и отпадат по-рядко от просветителната система “, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Министърът подсети, че след признатите през предходната година законодателни промени, общините имат опция в границите на три години да решат по кое време да се включат.

От своя страна министър председателят Бойко Борисов подсети, че с помощта на проведения от държавното управление механизъм над 50 000 деца бяха върнати или записани за първи път в градина и на учебно заведение.

Относно имунизацията в профила на Борисов се появи следното:

Ваксинационната акция интензивно върви с обезпечените над 200 000 дози ваксини против COVID-19 откакто през днешния ден дойдоха още 151 000 ваксини. През април чакаме да получим над 700 000 дози. РЗИ и персоналните лекари бързо би трябвало да имунизират искащите и да се отворят зелените коридори.

 ✅ От на следващия ден порти още веднъж отварят театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от потенциала им. Разрешава се също работата в откритите площи, тераси и градини на заведенията за хранене до 23:00 ч.

 🥼 134 825 антиген теста ще получим като подаяние по линия на специфичния инструмент на European Commission, който подкрепя държавите-членки за справяне в битката с ковид. Тези проби ще се употребяват в лечебните заведения, колите за спешна помощ, диагностично-консултативните центрове и други.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР