Изпълни обещание за парното във вагонаВ 6:40 ч. сутринта на

...
Изпълни обещание за парното във вагонаВ 6:40 ч. сутринта на
Коментари Харесай

Мая Манолова на всеки километър

Изпълни „ заричане ” за парното във вагона


В 6:40 ч. сутринта на 6 ноември на Централната гара в София настава извънредно раздвижване. В проява, че може да пътува и като редови жител, откакто остана без транспорт от НСО (виж другия текст), Мая Манолова идва на перона за бързия трен №2601 „ Златни пясъци ” за Варна.

В понеделник тя пътува с рейс до Стара Загора, само че случва на някогашен водач от службата за защита. Във вторник, облечена в черно спортно яке на бели точки, загърната с пълен шал, с малко куфарче на колела в ръка, в 6:55 ч. националният омбудсман се оставя в ръцете на Българските държавни железници.

За да не бездейства по време на близо осемчасовото пътешестване, е оповестила „ приемна ” във второто купе на първия вагон от втора класа. „ Ивентът ” е промотиран измежду жителите във фейсбук страницата й и на уеб страницата на институцията още в неделя следобяд. Но най-многобройните участници в него, несъмнено, се оказват репортерите, операторите и фотографите – към 15 на брой. Пиарката на омбудсмана разпитва от кои медии са малцината измежду тях, които не познава.
 02-2  45400814_1924867501150773_8449710871927586816_n  02-3  02-7
Още преди влакът да излезе от София, към този момент има директно включване по една от малките екрани, до Мездра – и по всички останали. „ Това, от което ми е неловко, е големият медиен интерес. Ежедневно хиляди хора пътуват с трен и рейс ”, споделя Манолова. Самата тя за последно употребила услугите на БДЖ преди три години – до Мездра, в поддръжка на митинг против закриване на линии.

Предната вечер Слави Трифонов е оповестил от ефира на шоуто си, че ще обезпечи кола и водач на омбудсмана. С сходни оферти й се обадили още десетки хора – както другари, по този начин и непознати. Сред тях бил и заместник-омбудсманът на Македония Васка Мустафа, която е била на посещаване у нас.

Но Манолова желае да е „ измежду хората ”. „ Общественият превоз е за българските жители и затова би трябвало да бъде и за представителите на институции, и за политиците ”, декларира тя пред следващата камера. По-късно – на гарата в Плевен, я питат дали лятото ще я забележим на колело. „ Да, за какво не ”, гласи моменталният отговор.

Вагонът е полупразен, само че от държавния транспортьор са се постарали – спирките на влака се афишират по уредбите в купетата, нещо нечувано за постоянните пасажери, какъвто е и репортерът на „ Труд ”. Обаче има гаф – тъкмо вагонът на Манолова се оказва с развалено парно. Кондукторка обезпокоеното изяснява, че във влака има електричар, който обаче не можел да се оправи с повредата, по тази причина на Мездра ще се качи различен.

„ Всеки миг би трябвало да оправят парното ”, дава обещание и Манолова на пасажерите. „ Обещанието ” й скоро е изпълнено и към Червен бряг вагонът стартира да се затопля.

Вторият вагон (в който парното работи) е цялостен, а в нейния има единствено десетина редови пасажери. Но дори и тримата от прилежащото купе не демонстрират интерес към „ приемната ”.

Все отново жители с недоволства се намират. Първият човек, който влиза в купето на Манолова и нейния екип, е българка, живееща в Германия. Казва, че пристигнала в България особено за среща с омбудсмана, само че не споделя историята си. Следват жител с проблематичен заем и жителка на Червен бряг, която се жалва от сринат мост. „ Седнете тука да ми пазите топло ”, приканва Манолова мъж, който се качва от Мездра. След мощното медийно отразяване, на тази гара седем души хващат влака особено поради „ приемната ”. Други двама небрежно си изливат тъгата през прозореца.
 45442020_2205284082879050_5019309042229575680_n  02-4  02-5  02-6
На Червен бряг пред купето на омбудсмана се образува опашка от десетина души. „ Призовавам множеството институции да работят по този начин ”, споделя въодушевено Манолова в следващо изказване пред медиите. „ С екипа ми ще се оправим с наличния запас. Моля хората да ме извинят, че ги занимаваме с нашите проблеми ”, твърди тя.

На гарата в Плевен я чакат с букети. Както и естествено – телевизионни камери. Брифингът се състои на вратата на вагона.

Тук репортерът на „ Труд ” слиза, с цел да хване противоположен трен към редакцията в София.

Популизъм


„ Не е ужасно човек да се качи в публичния превоз “


Не желала кола на НСО

 02-1 “Влакът е подобаващият публичен превоз до Варна. Освен това, както виждате, осемте часа пътешестване могат да бъдат уплътнени в диалог с хората за мобилна приемна. Единственото нещо, което ме тормози, е ползата, който провокира тази приемна измежду медиите. Просто е неловко да привличаме вниманието с нещо, което хората вършат всеки ден и това да се трансформира в събитие. За хората това е всекидневие.

Това е мотив всички представители на институции и политици да се замислим по този въпрос. Никак не е ужасно човек да се качи в публичния превоз.

Никога не съм желала кола на НСО. Наистина работата на институцията е напълно на терен, освен аз, само че и сътрудниците са на терен. Такъв е характерът на работата. Няма по какъв начин да защитаваш хората от София, от кабинета си, от жълтите павета. И няма по какъв начин наличните коли, с които разполага институцията, да ги взема от сътрудниците, с цел да ги употребявам аз.

Чувствам се извънредно добре измежду хората, изпълнявайки функционалностите на омбудсман. Имам още две години мандат. Работя за жителите. Това е потребно за хората, усещам се задоволена ”, съобщи Мая Манолова.

По пътя


За осем часа постъпили 117 тъжби


Ще я закарат до София

Кръстина Маринова,
ТРУД, Варна

 picture-991_640x480 Споделеното пътешестване би трябвало да се уреди нормативно. Това сподели след идването си на жп гарата във Варна омбудсманът Мая Манолова. Тя призна, че има съмнения да употребява на връщане за София предложения от уеб страниците за споделеното пътешестване, тъй като няма по какъв начин омбудсманът да прави нещо, което не регламентирано в закона. “Ще се опитаме да помогнем да се постави ред и правила от правна позиция, само че ще внимаваме с нашата интервенция, с цел да бъде в полза на хората ”, разяснява Манолова.

За близо осем часа пътешестване с влака от София до Варна, където отвори приемна, до нея са постъпили 117 тъжби, само че доста повече хора са били изслушани. “Видяхме целия набор от проблеми, които тормозят българските граждани-кредити, банки, частни правосъдни реализатори, продажби на заеми от банки на колекторски компании, опазване на здравето, проблеми с ТЕЛК, промени в здравната експертиза, които оставят хора без поддръжка от страната и без пенсии за неработоспособност. “, уточни омбудсманът. На репортерски въпрос по какъв начин ще разяснява най-новия виц, че омбудсманът, президентът и министър председателят се срещнали в метрото, Манолова пожела това да стане всекидневие. Във Варна тя се срещна със чиновници от самолетна компания “Ер Виа ”, които не са получавали заплати от няколко месеца. Те ще я закарат до София.

Бюджет 2019


3 159 000 лева разноски планувани за институцията


Заплатата на началничката е към 5000 лева

 Омбудсманът Мая Манолова Съгласно член 21., алинея 1 от Закона за НСО профилиран превоз в спокойно време се обезпечава на Министерски съвет, Конституционния съд, заместник-председателите на Народно събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, ръководителя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата.

В параграф 14 от Преходните и заключителни разпореждания на плана за Бюджет 2019 е планувана корекция в Закона за НСО, с която омбудсманът се заличава от листата.

За институцията в Бюджет 2019 са планувани 3 159 000 лева разноски.

Съгласно Закона за омбудсмана Мая Манолова получава главно месечно заплащане в размер 90 на 100 от главното месечно заплащане на ръководителя на Народното събрание – към 5000 лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР