Изоставени бивши училища се превръщат в старчески домове, хотели, винарски

...
Изоставени бивши училища се превръщат в старчески домове, хотели, винарски
Коментари Харесай

Англичани заживяха в закрито училище

Изоставени някогашни учебни заведения се трансформират в старешки домове, хотели, винарски мазета, даже просторни частни къщи, написа в. "Телеграф ". Английско семейство да вземем за пример направи от остарялото школо в село Левка, община Свиленград, собствен желан дом. Джулия и Антъни Чарлс купуват рушащата се постройка през 2012 година за 25 000 лв.. Това е еквивалентът на 10 000 британски паунда, за които в Обединеното кралство няма по какъв начин да се купи парцел. Две години продължава ремонтът и през 2015 година семейството от Бирмингам се нанася в просторната си къща. Англичаните въпреки всичко са запазили част от атмосферата на тогавашното школо "Христо Ботев ".
В просторния им кулоар има портрет на Ботев, а по стените висят исторически карти, които демонстрират славната история на България. В остарялото учебно заведение в Одринци, община Ивайловград, пък се засели цяла комуна от чужденци, които живеят в естетика с природата. Колонията, която локалните назовават Немската общественост, към този момент наброява 24-ма души. Повечето жители са германци, само че има холанди, британци и хора от цяла Западна Европа. В комуната са се родили и две деца в домашни условия, защото общността умишлено не желае лекарски грижи. Лекуват се единствено с билки.
Продажбата на остарели учебни заведения беше позволена, откакто се оказа, че у нас има стотици пустеещи школа. Към доста малко от тях обаче вложители са показали интерес. Преди да се сложат на тезгяха обаче, би трябвало да се ревизира дали постройките не могат да бъдат употребявани за просветителни или обществени действия. Най-често новото предопределение на закритите школа е за старешки домове, а вместо детска шум и забавление, по коридорите и в стаите им се разхождат заболели и немощни възрасни хора. Закритото главно учебно заведение в село Драгижево, община Лясковец, да вземем за пример, преди десетина години беше купено от предприемачи, които вложиха 2 млн. лева, с цел да го трансфорат в бляскав частен дом за остарели хора с 80 места. Месечните цени за живеене там са от 700 лева за място в двойна до 1600 лева за единична стая.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР