Изоставена мина във Финландия ще бъде превърната в гигантска батерия

...
Изоставена мина във Финландия ще бъде превърната в гигантска батерия
Коментари Харесай

Най-дълбоката мина в Европа ще се превърне в гигантска гравитационна батерия

И зоставена мина във Финландия ще бъде превърната в гигантска батерия за предпазване на сила от възобновими източници в интервали на остатък от произвеждане.

Мината Pyhäsalmi , която се намира на към 450 км северно от Хелзинки, е най-дълбоката цинкова и медна мина в Европа и има капацитет да съхранява до 2 MW сила в своите 1400-метрови шахти .

Изоставената мина ще бъде оборудвана с гравитационна батерия, която употребява непотребната сила от възобновими източници като слънцето и вятъра, с цел да вдигне тежък товар. В интервали на слаб рандеман тежестта се освобождава и се употребява за зареждане на турбина, до момента в който пада.

Scottish startup to turn Finnish mine into giant gravity battery
— Clifford Ganaseb (@CliffordEnzly)
Системата за гравитационна батерия е създадена от шотландската компания Gravitricity, която възнамерява да употребява финландската мина като пълномащабен първообраз, с цел да показва технологията.

" Този план ще показва в цялостен мащаб по какъв начин нашата технология може да предложи надеждно предпазване на сила с дълъг живот, което може да улавя и съхранява сила в интервали на ниско търсене и да я освобождава бързо, когато е належащо ", споделя Мартин Райт, изпълнителен ръководител на Gravitricity.

" Този пълномащабен план ще обезпечи опция за други търговски планове и ще разреши нашето решение да бъде включено в дейностите по извеждане от употреба на мини, предлагайки евентуално бъдеще за мините, чийто първичен експлоатационен живот наближава края си ", прибавя той.

В миналогодишно изследване на Международния институт за прибавен систематичен разбор се прави оценка, че гравитационните акумулатори в изоставени подземни мини могат да съхраняват до 70TWh сила - задоволително, с цел да задоволят международните потребности от електрическа енергия .

Повторно употребяваните мини биха могли също по този начин да обезпечат стопански изгоди за общностите, които преди този момент са разчитали на мината за своя занаят.

Анализаторите на IIASA означават, че мините към този момент разполагат с главната инфраструктура за сходно начинание, като в същото време са свързани с електрическата мрежа.

" Това доста понижава разноските и оборудванията за внедряване на съоръжения за подземно гравитационно предпазване на сила ", се отбелязва в изследването.

Мината Pyhäsalmi е изведена от употреба през 2022 година, като Graviticity твърди, че това е засегнало 600 директни и непреки работни места. Други начинания, които се изследват за обекта, включват слънчева плантация.

" Тъй като светът създава от ден на ден електрическа енергия от непостоянни възобновими енергийни източници, нараства потребността от технологии, които могат да улавят и съхраняват сила в интервали на едва търсене и да я освобождават бързо, когато е належащо ", се показва на уеб страницата на Gravitricity.

" Разработваме новаторски подземни технологии с дълъг живот, които съхраняват сила по безвреден метод и я доставят при поискване на по-ниска цена за целия живот спрямо актуалните други възможности ", написа още в уеб страницата.

Видеото е архивно: Повече сила от вятърни турбини, в сравнение с от въглища в Европа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР