Изобретение с грандиозното име „детектор на коронавирус“ беше обявено от

...
Изобретение с грандиозното име „детектор на коронавирус“ беше обявено от
Коментари Харесай

Учени патентоваха супертест! Нарекоха го детектор на коронавирус

Изобретение с грандиозното име „ детектор на ковид “ беше оповестено от пресслужбата на Роспотребнадзор. Авторите на създаването са учени от Централния проучвателен институт по епидемиология (ЦНИИЕ), който е част от структурата на отдела.

От началото на пандемията откриватели от цялостен ​​свят работят за възстановяване на диагностиката на covid. Основните задания са да създадат резултатите от теста по-точни и да ги получите по-бързо и по-евтино. „ Новата разработка на TsNIIE изцяло дава отговор на тези условия “, твърди Роспотребнадзор.

КАК РАБОТИ

„ Коронавирусен детектор “ се отнася до ново потомство високотехнологични диагностични системи. Тя се основава на технологии за генно инженерство. За да се „ улови “ коронавирусът в проби от пациенти, се употребява специфичен протеинов комплекс, изясняват разработчиците. Един тип протеин е предопределен за така наречен амплификация на материала. Тоест оказва помощ за увеличение на броя на копията на генетичните фрагменти на ковид, нужни за неговата „ идентификация “. Вторият вид протеин (те се назовават ​​CRISPR/Cas) е виновен за разпознаването на задачата.

Освен това тестовата система употребява неповторим съставен елемент – насочващи РНК молекули. Благодарение на тяхното потребление се реализира ултрачувствително разкриване на коронавирусна РНК, съгласно уеб страницата на Роспотребнадзор. С други думи, допустимо е да се открие причинителят на COVID-19 в пробите на инфектиран човек, даже в случай че концентрацията на вируса в носа и гърлото е към момента минимална.

КОЙ ЩЕ Гражданско отделение ИЗПОЛЗВА

На първо място, новата разработка ще бъде потребна за ранната диагностика на covid при хора в риск. Тоест по-възрастните пациенти и тези с тежки хронични болести. Такива пациенти са изложени на риск от тежки затруднения на коронавирусната зараза и е целесъобразно да се вземат ограничения за противопоставяне на ковид допустимо най-скоро.

Днес в света е записано единствено едно антивирусно лекарство с потвърдена висока резултатност. Това са таблетки с дейната съставна част paxlovid от Pfizer, които предотвратяват хоспитализация в 9 от 10 случая.

В същото време има средства, въпреки и по-малко ефикасни, само че намаляващи риска от затруднения. Те включват редица медикаменти, основани на моноклонални антитела, както и Molnupiravir на Merck. И двете са включени в рекомендациите на съветското министерство на опазването на здравето за лекуване на covid.

В допълнение, разработчиците на лекарството MIR 19 настояват, че е доста дейно за попречване на тежка форма на COVID-19. Засега обаче няма публични изявления за резултатите от пълноценни клинични изпитвания.

КОГА ЩЕ БЪДЕ НАЛИЧЕН

Засега приказваме за патент за откритие. Ще отнеме известно време, с цел да се усили мащабът на създаването (Роспотребнадзор не прецизира колко). Новият тест ще има късмет за необятно разпространяване, в случай че потвърди своята конкурентоспособност в съпоставяне със съществуващите тестови системи, споделят специалисти. Вече има повече от 100 от тях, регистрирани в Русия.

В същото време е доста евентуално „ коронавирусният детектор “ да се употребява в държавните медицински организации особено за диагностициране на пациенти от високорискови групи.

И най-после, новата технология, заради своята сензитивност, експедитивност на приемане на резултати и относителна евтиност, сигурно ще бъде потребна в бъдеще, допускат епидемиолозите. Тъй като може да се сблъскаме с появяването както на постоянни мутанти на ковид, по този начин и на патогени на незнайни до момента инфекции.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР