Износът на Япония силно се е свил силно през юни,

...
Износът на Япония силно се е свил силно през юни,
Коментари Харесай

Пипалата на търговската война достигнаха Япония

Износът на Япония мощно се е свил мощно през юни, поради комерсиалния спор сред Китай и Съединени американски щати, заяви министерството на финансите, представено от международните организации.

Износът се е намалил с 6,8 на 100 предишния месец, регистрирано на годишна основа, отбелязвайки спад за седми следващ месец. Вносът е намалял с 5,2 на 100.

Търговският остатък се е свил с 20 на 100 до 589,5 милиарда йени (5,5 милиарда долара), сочат данни на министерството.

За първото полугодие на 2019 година японският експорт се е намалил с 4,7 на 100, а вносът - с 1,1 на 100. Търговският недостиг се е равнявал на 888,8 милиарда йени (8,2 милиарда долара).

Японската стопанска система, която е третата по величина в света, е подвластна от износа и спорът сред Вашингтон и Пекин й се отразява тежко, отбелязва Асошиейтед прес.

Същевременно Токио води спор с Южна Корея след решението на японските управляващи да засилят контрола върху износа на материали, от които южнокорейските компании се нуждаят за производството на чипове и екрани за смарт телефони и тв приемници.

Японските производители към този момент бяха наранени от нарасналите американски мита за стоманата и алуминия. Американският президент Доналд Тръмп неведнъж е заявявал, че Япония би трябвало да купува повече от Съединени американски щати и се чака по-късно тази година двустранните договаряния да продължат.

Японският експорт за Съединени американски щати, които са най-големият външен пазар за страната, се е повишил с 5,2 на 100 до 7,8 трлн. йени (72 милиарда долара) в интервала януари-юни по отношение на същите месеци на предходната година, а вносът от Съединени американски щати е повишен с 1,7 на 100 до 4,4 трлн. йени (40 милиарда долара).

Износът за Китай обаче се е сринал с 8,2 на 100 през полугодието, като спад регистрират и доставките за всички останали азиатски страни, като се изключи Индия.

Японските компании са основни снабдители на голям брой съставни елементи, химикали и други материали, употребявани в производството в района, както и на нужните машини.

Износът на японски коли е останал съвсем без смяна, а цялостният експорт на транспортни средства се е намалил през първите шест месеца на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР