Износът на Китай е нараснал през април с 3,9 на

...
Износът на Китай е нараснал през април с 3,9 на
Коментари Харесай

Китайският износ най-слаб от близо две години

Износът на Китай е повишен през април с 3,9 на 100 на годишна основа до 273,6 милиарда $, което е най-слабият ритъм от близо две години, оповестиха митническите служби, представени от международните организации. Анализатори, интервюирани от Блумбърг, чакаха по-осезаемо закъснение - до 2,7 на 100, след годишното повишаване от 14,7 на 100 през март. 

Това е най-слабият експорт на Китай от юни 2020 година, когато темпът се сви до 0,5 на 100. Миналия месец беше разгласен локдаун за десетки милиони китайци, най-много в североизточната част на страната, люлка на автомобилната индустрия, и по-специално в 25-милионния Шанхай. Много мултинационални компании развиват активност в китайската икономическа столица, която е и най-голямото пристанище в страната. 

Локдаунът в метрополиса се отразява тежко на икономическата интензивност в страната и международните вериги за доставки, а към този момент има възможност да бъдат въведени такива ограничаващи ограничения против COVID-19 и в Пекин. 

В същото време вносът в Китай през април е останал с нулев напредък за една година (222,5 милиарда долара). Този ритъм обаче е по-добър спрямо март (-0,1%) и упованията на анализаторите (-3%). През април предходната година китайският импорт скочи с 43,1% в подтекста на икономическото възобновяване след съвсем цялостната парализа на интензивността по време на първата вълна от пандемията при започване на 2020 г. 

Търговският остатък на Китай е достигнал 51,1 милиарда $ (48,6 милиарда евро) през април тази година по отношение на 47,38 милиарда $ през март. 

Според специалисти, представени от ДПА, рецесията към войната в Украйна забавя възобновяване след две години пандемия. Особено мощно се е забавил темпът на търговията на Китай с Германия - с 9,8% при вноса и с 9% при износа. 

Износът за Европейския съюз се е нараснал със 7,9%, само че вносът оттова е понижен с 12,5%, сочат митническите данни. 

Китайският експорт за Съединени американски щати е повишен с 9,5% до 46 милиарда $ макар продължаващите покачвания на митата като част от ограниченията против софтуерните упоритости на Пекин, отбелязва АП. Вносът на американски артикули се е нараснал с 0,9% до 13,8 милиарда $. 

Износът за Русия се е намалил с 25,9% през април в доларово изражение по отношение на същия месец предходната година след спада със 7,7% предходния месец, прецизира Ройтерс. Вносът от Русия е повишен с 56,6% миналия месец след растежа с 26,4% през март. През януари и февруари китайският експорт за Русия се усили с 41,5%, а вносът - с 35,8%. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР