Износът на български стоки за Европейския съюз се е увеличил

...
Износът на български стоки за Европейския съюз се е увеличил
Коментари Харесай

Изнасяме с 11% повече стоки за ЕС

Износът на български артикули за Европейския съюз се е нараснал с 11.1% през януари - август 2018 по отношение на същия интервал на миналата година. Размерът му доближава 24 917.5 млн. лв..

Основни търговски сътрудници на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 68.0% от износа за страните - членки на Европейски Съюз, сочат данните на Национален статистически институт.

Само през август 2018 година износът на артикули за Европейски Съюз нараства с 13.0% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3 307.1 млн. лв..

Най-голям растеж е маркиран в секторите „ Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) “ (26.7%) и „ Храни и живи животни “ (23.5%). Спад не се следи в нито един от секторите.

Вносът на артикули в България от Европейски Съюз през осемте месеца се усилва с 8.7% по отношение на същия интервал на 2017 година и е на стойност 26 369.1 млн. лева по цени CIF. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

През август 2018 година вносът на артикули в България от страните - членки на Европейски Съюз, понижава с 6.4% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 2 970.6 млн. лв..

Най-съществено процентно нарастване е регистрирано в бранш „ Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) “ (17.6%), а най-голямо понижение се следи в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (8.5%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) на България с Европейски Съюз за интервала януари - август 2018 година е негативно и е на стойност 1 451.6 млн. лв.. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разноските за превоз и застраховки при импорт на стоки) салдото е позитивно и е в размер на 241.6 млн. лв..

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР