Изненадващото предложение на Министерство на образованието и науката от тази

...
Изненадващото предложение на Министерство на образованието и науката от тази
Коментари Харесай

Висшето образование няма нужда от лесни, а от умни решения

Изненадващото предложение на Министерство на образованието и науката от тази седмица за унищожаване на таксите за образование по държавната поръчка на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения трансформират финансовия модел на системата в посока финансиране с прехвърляния от държавния бюджет без директното присъединяване на студентите.

Данъкоплатецът към този момент ще заплаща напълно услугата висше обучение, без това да е съпроводено с спомагателни гаранции за успеваемост, адекватност на развиването и потребностите на стопанската система и по-високи просветителни достижения и добити умения. Потребителят пък - студентът -  ще има по-слаб тласък да следи и търси по-добро качество, да прави рационален и добре премислен избор за специалност и да приключва започнатото обучение.

Собствените доходи на държавните висши учебни заведения от продажба на услуги - в огромната си част това са таксите за образование на студенти и докторанти - съставляват сред 30 и 40% от общите им разноски, като делът през последните години понижава. Смисълът на таксите е да са самостоятелен от страната източник на доход за университетите и индиректно да въздействат върху потреблението на услугата – като понижават, най-малко до известна степен, присъединяване в системата на по-ниско стимулирани студенти и такива, които желаят най-много да се възползват от статута на студент и от спомагателните преимущества, които той носи. Плащането от джоба също по този начин усилва вероятността (поне на теория) студентите да се вълнуват повече от услугата, която получават.

Размерът на самите такси за образование обаче не е забележителен. По данни от отчета на министъра на образованието средният размер на годишната такса за 2023-2024 година е 1050 лв.. Месечната минимална работна заплата в страната сега е 933 лв.. Много по-голям резултат върху избора на висше обучение са разноските за прехрана по време на следването, които са релативно високи за студенти от фамилии с ниски приходи, само че този проблем не се адресира в претекстовете на оферти план на ЗИД на ЗВУ. Ниските такси досега не са довели до задържане на студенти в България или до в допълнение привличане на студенти от Европейски Съюз, тъй че не се чака премахването им да има забележителен резултат в тази посока, с изключение на в някои редки случаи.
Може ли да има различен метод към финансирането на висшето обучение у нас?
Да, ето какъв:

Увеличаване на присъединяване на студентите във финансирането на услугата и последователно отдръпване на страната от модела – нарастването на таксите за сметка на прехвърлянията е основно и ще докара до овластяване на студентите и повишение на търсенето на качествено висше обучение. То ще увеличи отговорността на студентите при избора и по-ясна мотивация в решението дали да учи и къде.

Същевременно това ще докара до увеличение на конкуренцията сред ВУЗ-овете за студенти и ще оказва напън върху таксите надолу.
Ролята на страната да се концентрира върху създаване на система за ранно разкриване, оценка и възнаграждение на образованието на студенти с финансови усложнения – да вземем за пример под формата на стипендиантска стратегия. Програмата може да бъде ориентирана към възпитаници с отличен триумф и към такива с добър триумф и ниски приходи, тъй че да се обезпечи тяхното образование във висши учебни заведения, както и да се употребява за поощряване на образованието по доста стеснен кръг специалности, които са нужни за пазара на труда, само че за които липсват искащи студенти.

Подобряване на системата за акредитация и оценяване на качеството на университетите и професионалните посоки, осъществявана сега от Националната организация по оценяване и акредитация (НАОА), в посока на: включване на външни специалисти при оценяването на ВУЗ, в това число представители на бизнеса; взимане поради на мнението на студентите; по-силен акцент върху данните, предоставяни от Рейтинговата система на висшите училища; въвеждане на ясни правила, при които страната да се отдръпва от финансирането на избрани университети – да вземем за пример при правосъдно решение за осъществени систематични нарушавания и/или закононарушения и други

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР