Изненадващо предложение на временната власт за повече социални разходи. Служебното

...
Изненадващо предложение на временната власт за повече социални разходи. Служебното
Коментари Харесай

Бюджетът за 2022 г.: Ръст на пенсии, заплати и майчински

Изненадващо предложение на краткотрайната власт за повече обществени разноски.
Служебното държавно управление залага от следващата година по-високи пенсии, заплати, майчински и детски надбавки.
Снимка: btvnovinite.bg
Целта е бюджетът за 2022 година да бъде импортиран в Министерския съвет в средата на месеца. Финансовият министър Валери Белчев прикани партиите в новото Народно заседание да се обединят и да го гласоподават „ подобен, какъвто е “ до края на годината.

Повече пари


Кабинетът предлага минималната работна заплата да се усили от 650 лева на 710 лева По данни на финансовия министър, близо 750 хиляди българи получават минимално заплащане за труда си.
Снимка: btvnovinite.bg
Заложено е и нарастване на пенсиите – приблизително с 84 лева Служебното държавно управление предлага още - добавката от 120 лева да се взима от пенсионерите и през идващите 6 месеца следващата година.
Снимка: btvnovinite.bg
Детските надбавки ще се усилят с 20%, като това ще засегне 120 000 български деца.

Право на такива ще имат фамилиите с приход до 510 лева на човек, като размерът им се усилва от 40 на 50 лева за едно дете и от 90 на 110 лева за две. Помощта за децата до 2 година пък скача от 380 лева на 650 лева

Снимка: btvnovinite.bg

Първи реакции

Роси Желязкова е майка на четиримесечната Лора. Новият размер на майчинството би промени проектите ѝ за втората година – вместо да се върне на работа, ще остане да се грижи за щерка си.

Снимка: btvnovinite.bg

Младото семейство няма да има право на детски надбавки, а Роси счита, че те не би трябвало да зависи от приходите: „ Смятам, че всички деца би трябвало да получават детски, освен избрани по приходи, тъй като всеки родител желае най-хубавото за децата си “.

Според синдикатите нарастването на детските би трябвало да бъде най-малко двойно. „ 710 лева минимална заплата и този растеж на пенсиите са нещо хубаво, само че никога няма да ни изкарат от крайната беднотия и няма да има работещи небогати и би трябвало още по-активна политика и още по-голям растеж “, разяснява Любослав Костов от КНСБ.
Снимка: btvnovinite.bg
Работодателите обявиха, че им трябват точни планове, с цел да създадат оценка на бюджета.

„ Бюджетът е съпроводен от обновена от средносрочна макроиконоическа прогноза, която дава изражението върху макроикономическите индикатори за идващите 3 година и едвам тогава може да се направи разбор по какъв начин ще се отразят тези неща, които предлага финансовият министър, върху цялостното положение на стопанската система “, уточни Мария Минчева от БСК.
Снимка: btvnovinite.bg
Финансовият министър отбрани плана: „ Това, което предлагаме е просто една обществена отбрана за популацията. Важно е политическите партии да се обединят към това, че бюджет в границите на тази година – би трябвало да има. Оттам нататък всички промени могат да провокират актуализация, тя постоянно ще е допустима. “

Предстои бюджетът да се прегледа от съвета за тристранно съдействие и да бъде импортиран в Народното събрание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР