Изненадващо или не, комарът може да се счита за най-опасното

...
Изненадващо или не, комарът може да се счита за най-опасното
Коментари Харесай

Кои са най-опасните убийци в природата?

 най-опасните животни

Изненадващо или не, комарът може да се смята за най-опасното за индивида насекомо на земята. И още за комарите…

Комарите се явяват преносители на инфекции. Така да вземем за пример, от ухапвания на маларийни комари годишно се стига до смъртен излаз в над 600 хиляди случаи. Под заплаха от захапване на маларийния комар е изложено половината човечество.

Щетите от комарите се правят оценка на десетки милиарди $. Особено мощно комарите вредят на стопанската система на тропическите страни, където поради тях доста се снижава продуктивността на труда.

В света същестуват повече от 2,5 хиляди типове комари, обитаващи всички континенти като се изключи Антарктида. В разгара на сезона им на размножаване тяхната обща популация доближава трети индикатор в света, отстъпвайки единствено на термитите и мравките (във всички случаи броят им доближава неустановено количество милиарди).

Комарите оказват директно въздействие върху заселването на хората, принуждавайки ги в доста страни да не строя домове край водоеми или в гори, където е най-благоприятната среда за размножаване на насекомите.

В актуалния свят животните не престават да съставляват заплаха за хората, въпреки през днешния ден тези индикатори с помощта на развиването на медицината да са несравними с предходните времена. Например, от бубонна чума, породена от плъховете, импортирани в Европа от Крим, в XIV век починали 25 милиона европейци. Но през днешния ден множеството жертви на животни живеят в тропическа Африка.

След комарите най-опасни за хората са змиите: от тях всяка година умират до 50хиляди души. По-натам следват кучетата, жертви на които стават 25 хиляди индивида. Основната причина – излъченият посредством захапване бяс.

Най-опасното насекомо след комара е мухата цеце. В резултат от нейното захапване годишно умират към 10  хиляди души. С този индикатор са и сладководните охлюви, които в тропическите страни се явяват главните преносители на заболяването шистозомиаза.

Всяка година от паразити умират към 6 хиляди индивида. Жертвите на крокодила са хиляда души на година. Отстъпват им слонът и лъвът: от тях умират към 100 поданици на африканските страни.

А пък жертви на вълците и акулите, които с помощта на приказките и всеобщата просвета е признато да се смятат за най-опасните представители на животинския тип, стават не повече от 10 индивида на година.

И още малко статистика:

Конете убиват 20 индивида годишно.

Кравите убиват 22 души годишно.

Медузите убиват 20 индивида годишно.

Акулите убиват 5 индивида годишно.

Мравките убиват 20 индивида годишно.

Хипопотамите убиват над 200 индивида годишно.

Комарите убиват 725 000 души годишно.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР