Изненадващи военни учения в Южнокитайско море обяви Пекин. Ученията трябва

...
Изненадващи военни учения в Южнокитайско море обяви Пекин. Ученията трябва
Коментари Харесай

Китай вади военни кораби край Тайван. Ще има ли втора война?

Изненадващи " военни учения " в Южнокитайско море разгласи Пекин. Ученията би трябвало да стартират на следващия ден и да продължат до 1 март относително покрай Тайван, написа dir.bg.

Според специалистите е малко евентуално учението да прерасне в инвазия. Въпреки това офанзивата на Русия над Украйна може да окуражи Пекин да превземе Тайван.

Китай смята острова за законна част от своята страна. За разлика от Украйна, Тайван не е член на Организация на обединените нации.

Истинското име на Тайван е Република Китай, като на острова бягат антикомунистическите сили след успеха на Мао в гражданската война.

Ако Китай превземе острова, това би дало стратегическо преимущество на страната в Тихия океан. Най-големите фабрики за чипове в света са в Тайван, като високотехнологичните заводи биха били апетитна цел за Пекин.

Преди две седмици Пентагонът утвърди договорка за продажбата на противовъздушни и противоракетни установки " Пейтриът " на Тайван. Островната страна има проекти да укрепи отбраната си против възможна китайска инвазия, а Съединени американски щати е най-близкият им съдружник.

От 2016 година Китай организира учения, за част от които се счита, че упражняват инвазия над острова. Пекин постоянно прелита и през зоната за идентификация във въздушното пространство на Тайван, тествайки готовността на изтребителите и Противовъздушна отбрана защитата на острова.

За 2021 година са били осъществени 950 сходни прелитания.

Подобно на Украйна, Тайван няма подписан контракт за безусловна отбрана от Съединени американски щати и НАТО.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР