Изненада е, че сред кандидатите за изграждането на проекта АЕЦ

...
Изненада е, че сред кандидатите за изграждането на проекта АЕЦ
Коментари Харесай

Петкова изненадана от българските кандидати за АЕЦ Белене

" Изненада е, че измежду претендентите за построяването на плана АЕЦ " Белене " има български компании ". Това съобщи пред БТВ енергийният министър Теменужка Петкова във връзка поддадените 13 заявки за построяването на плана АЕЦ " Белене ".

По думите й ползата към АЕЦ " Белене " в действителност сериозен и той би трябвало да бъде осъществен на пазарен принцип, без даване на кооперативна гаранция, държавна гаранция и без подписване на дълготрайни контракти за закупуване на електрическа сила.

Тя даде да се разбере, че това са заявките, а не офертите. Сега следва работа на комисията, която да прегледа всички заявки. Срокът на рботата на комисията би трябвало да завърши до 90 дни. Ако не съумеят да се оправят със задачата, ще бъде продължен срокът, само че специалистите могат да се оправят и по-рано, увери енергийният министър.

България ще взе участие в реализацията на АЕЦ " Белене " посредством Националната електрическа компания (НЕК) и своите активи. Не се плануват корпоративни гаранции, държавни и контракти за дълготрайно закупуване на електрическа сила. Петкова уточни, че в случай че има смяна, то това ще бъде направено от Народното събрание.
 7 компании желаят да строят АЕЦ Обновена
7 компании желаят да строят АЕЦ " Белене "

Скептицизмът е заплеснат съгласно Теменужка Петкова

Процедурата е била отворена и свободна за всички страни и компании, които желаят да вземат участие, само че Петкова счита, че главният акцент би трябвало да бъде, че в процедурата са дали поръчка компании, които са международни водачи в енергетиката. " Това е една доста сериозна поръчка ", изрично съобщи енергийният министър.

На Теменужка Петкова й е мъчно да каже дали са вероятни някакви отстъпки, защото това е огромен план. Енергийният министър увери, че от време на време се правят инспекции от за сеизмичната сигурност на площадката на АЕЦ " Белене ". Тя е безусловно сигурна и хората би трябвало да бъдат спокойни.
 Проектът АЕЦ
Проектът АЕЦ " Белене " е значим за целия район, уверена Петкова

Тя показа процедурата пред евентуални вложители

Теменужка Петкова дефинира изказванията, че площадката на АЕЦ " Белене " е несигурна като мощно пресилени. " Площадката е сигурна откъм сеизмичност ", увери енергийният министър. Във връзка с рецензиите, отправени от специалиста по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев, че площадката е в зона на сеизмична неустановеност, Петкова отговори, че в случай че той е знаел нещо, е трябвало да го заяви по-рано.

Тя увери още един път, че такова нещо като сеизмичен риск не съществува в анализите и документите и хората би трябвало да бъдат спокойни. Реакторите се намират на площадката на АЕЦ " Белене " и се съхраняват по този начин, както плануват структурите на съответните фабрики и производителите, посочи енергийният министър.

Припомняме, в понеделник изтече крайният период за кандидатстването за стратегически вложител за градежа на АЕЦ " Белене ". Малко по-късно стана ясно, че съветската държавна корпорация " Росатом " също е подала заявление за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ " Белене ". До момента е предоставено заявление за стратегически вложител от китайската и корейската нуклеарна корпорация.

Процедурата беше оповестена на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на оповестяване.

На 7 юни 2018 година Народното събрание размрази публично плана за строителство на втора нуклеарна централа в България - 30-годишният план " Белене ", след което такова решение гласоподава и Министерския съвет.
 Петкова: Европейска комисия надали има нещо срещу
Петкова: Европейска комисия надали има нещо срещу " Росатом " да завоюва плана за АЕЦ " Белене "

Всички претенденти стават ясни на 19 август

Срещу строителството се афишират изрично срещу всички десни обединения, които сега са отвън Народното събрание. Критика изричат и четирите организации от АОБР , които не са удовлетворени от условията на страната към стротиелството на нова нуклеарна мощ.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година с болшинството на ГЕРБ. Темата за плана АЕЦ " Белене " обаче стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на 2018-та година, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ " Белене " , само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори. От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава.
 Властта отсече: Без никакви отстъпки и взаимни отстъпки за строителството на АЕЦ
Властта отсече: Без никакви отстъпки и взаимни отстъпки за строителството на АЕЦ " Белене "

Към момента интерес са декларирали корейска, китайска и съветска компании

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа .

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът " Белене " да стане общобалкански план , който да се реализира с европейско финансиране.

По време на визитата си у нас през май съветският министър председател Дмитрий Медведев удостовери, че съветската страна има интерес към АЕЦ " Белене " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР