Измиването със сапун може да изглежда разумна стратегия за избягване

...
Измиването със сапун може да изглежда разумна стратегия за избягване
Коментари Харесай

Ново 20! Ароматът на сапуни привлича комарите

Измиването със сапун може да наподобява рационална тактика за отбягване на комарите, защото в случай че не могат да ви усетят, не могат и да ви ухапят, писа електронното издание на английския в. " Гардиън ”, представен от Българска телеграфна агенция.

Проучване обаче демонстрира, че вместо да ви оказват помощ да останете тайно, ароматите на сапуна могат да ви създадат по-привлекателна цел, защото комарите са предпочели аромата на участниците в проучването, които се мият с три от четири тествани известни марки сапун.

Учените, провели проучването, споделят, че комарите може да са привлечени от сапуна, тъй като когато не се хранят с кръв, те допълват потребността си от захари с растителни нектари.

" Фактът, че одобряваме тези цветни, плодови миризми и ги слагаме върху телата си, значи, че в този момент еднакъв предмет мирише по едно и също време на цвете и на човек ", споделя Клеман Виноже, управлявал изследването в Политехническия институт и държавен университет на Вирджиния. " Това е все едно да се събудиш и да усетиш аромат на нещо, което наподобява по едно и също време на кафе и на кифлички. Много привлекателно. "

В изследването обаче се отбелязва също, че резултатът на сапуните се разграничава ненапълно при другите хора, евентуално заради взаимоотношението сред сапуните и неповторимата миризма профил на всеки човек.

  " Забележително е, че еднакъв субект, който е извънредно прелъстителен за комарите, когато не е почистен, може да се трансформира в още по-привлекателен за комарите с един сапун, а по-късно да стане неприветлив или противоположен за комарите с различен сапун ", сподели Виноже.

Учените стигат до заключението, че изборът на сапун може частично да изясни за какво някои хора са магнит за комари, до момента в който други се измъкват без ухапвания.

В проучването, оповестено в списание " айСайънс ”, са взели участие четирима доброволци, които са дали проби от тъкани, които са носили като ръкав, до момента в който са били неизмити или след измиване с четири разнообразни марки сапуни. За да се изключи въздействието на издишания въглероден диоксид, който е различен значим сигнал за комарите, е употребена тъкан, а не кожата на участниците.

Измиването с три от употребяваните сапуни наподобява, че е нараснало привлекателността на някои, само че не на всички доброволци, до момента в който измиването с четвъртия тип, който съдържал кокосово масло, по-скоро отблъсквал комарите. Съществуват доказателства, че кокосовите масла са естествено средство за отбиване на комарите, напомнят учените.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР