Изминаващата година беше трудна за музикантите заради пандемията от КОВИД-19,

...
Изминаващата година беше трудна за музикантите заради пандемията от КОВИД-19,
Коментари Харесай

Кендрик Ламар, Бед Бъни, Бионсе, Хари Стайлс и още: това са най-добрите албуми на 2022

Изминаващата година беше сложна за музикантите поради пандемията от КОВИД-19, само че през нея се завърнаха концертите и турнетата. Легенди като Кендрик Ламар и звезди като Бионсе използваха насилствения престой вкъщи, с цел да приготвят нови албуми след продължителна пауза. Много от новите издания се стремят да се оправят с рестриктивните мерки на тези необикновени времена. Дори Хари Стайлс пее за удобствата на дома. Други, като Кендрик Ламар, се самоанализират. Темата по какъв начин да постигнеш равновесие е доста публикувана. Музиката обаче припомня и за насладата от живота.

Виж още: Ти си на ход, Spotify: Ето кои са най-слушаните песни в Apple Music за 2022 година



Бионсе издаде седмия си солов албум " Renaissance " през юли и навлезе с него в денс музиката. Тя показа в обществените мрежи, че това е креативен план, родил се от нуждата от бягство, от независимост през пандемията. Той е обхванат от възприятие за освобождение. " Renaissance " е достижение на доста равнища и проява на извънредно вокално майсторство. Той донесе на Бионсе водещ брой – девет номинации за премиите " Грами ", като три от тях са в най-престижните категории за ария, запис и албум на годината. Така тя изравни върха от 88 номинации за " Грами " на брачна половинка си Джей-Зи.

Виж още: Recap 2022: Ето и най-слушаните песни и реализатори в Spotify тази година



Лауреатът на премия " Пулицър " Кендрик Ламар е с осем номинации за " Грами " за албума " Mr Morale and the Big Steppers ". Петият му студиен опус може да не е шедьовър като " Good Kid ", " To Pimp a Butterfly " и " DAMN ", само че е богат портрет на създател в рецесия. В него Кендрик Ламар се движи измежду напрежение в фамилията, паника от пандемията, двуличие и тежестта на упованията към него, и с лекост смесва рап, фънк, соул и диско претекстове в присъщата си поетика.

Виж още: Изборът на критиците: Филмите на 2022, които наложително би трябвало да гледаш



Пуерториканецът Бед Бъни също получи номинация за албум на годината на премиите " Грами " за " Un Verano Sin Ti ", публикуван през май. Той обаче ще бъде запомнен тази година с превъзходството си в американската ранглиста за албуми " Билборд 200 ". Бед Бъни зае първото място в нея още с излизането на " Un Verano Sin Ti " през май и го задържа 13 непоследователни седмици – най доста от 2016 година, когато това реализира Дрейк с " View ". " Un Verano Sin Ti " остана толкоз известен в Съединени американски щати, че резервира първото си или второ място 24 седмици. За първи път в историята на класацията албум се задържа на тези места шест месеца. Съвсем разумно " Un Verano Sin Ti " стана и албум на годината на Billboard. Бед Бъни завоюва и премията за реализатор на годината на Apple Music значително с помощта на този албум. Той е най-стриймваният на музикалния колос за 2022 година и най-успешният в него за всички времена.

Във Англия албум на годината стана " Mr Morale and the Big Steppers " на Кендрик Ламар съгласно ранглиста на Радио 1 на BBC.

Виж още: Всичко, което би трябвало да знаеш за новата фикс идея на Netflix " Wednesday " и още



Рекордът на 2022 година обаче принадлежи на Тейлър Суифт и албума й " Midnights ". Той провокира срив в Spotify с излизането си през октомври и счупи върха за най-слушан албум за един ден. Десет песни от албума доближиха първите 10 места в класацията на Hot 100 на Billboard, което е първият сходен случай.



Когато издаде албума си " Honestly, Nevermind " през юни, Дрейк също сложи връх, само че в Apple Music - за най-вече стриймвания в първия ден за денс албум, като го направи единствено за един час. Той обаче не съумя да повтори с него достижението си от 2021 година, когато стана първият реализатор с девет сингъла в топ 10 на класацията Hot 100 на Billboard.

През 2022 година албуми издадоха също Хари Стайлс ( " Harry’s House " ), The Weeknd ( " Dawn FM " ), Лизо ( " Special " ), Розалия ( " Motomami " ), Миранда Ламбърт ( " Palomino " ), Стив Лейси ( " Gemini Rights " ) и доста други. Едно от главните достижения за миналите месеци е, че албумът още е жив и устоява на стрийминг платформите като форма на изкуство.

Изображение: Getty Images; Инфо: Христина Терзиева, Българска телеграфна агенция

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР