Изминалата година се оказа хетерогенна за икономиките в страните от

...
Изминалата година се оказа хетерогенна за икономиките в страните от
Коментари Харесай

18 български компании се наредиха сред 500-те най-големи в региона

Изминалата година се оказа хетерогенна за стопанските системи в страните от Централна и Източна Европа – следи се взрив в пазара на труда, а оборотите и облагите на най-големите компании понижават надлежно с 0,6% и с 3,1%. По страни – Полша остава най-големият състезател със 168 компании в класацията и с растеж в общия им оборот от 3,3%, следвана от Унгария (която отбелязва спад от 11,5% в общия оборот на компаниите) и Чехия (спад от 2,2% в оборотите), оповестява деловото издание econ.bg.

Това демонстрира авторитетната годишна ранглиста на Кофас за 500-те най-големи компании в района на Централна и Източна Европа (Coface CEE Top 500) за 2016 година Международният кредитен осигурител показа деветото си проучване, класирайки фирмите главно по оборот и отчитайки спомагателни данни като брой чиновници, обсега на компаниите, секторите и пазарите.

Българските компании в класацията към този момент са 18 – с една повече от година преди този момент, което подрежда страната ни на шесто място в района. Първа от тях е Български Енергиен Холдинг, която заема 25-то място, втората е Лукойл Нефтохим Бургас на 45-то, а третата – Аурубис, която заема 78-то място в Кофас ЦИЕ Топ 500. Следват НЕК, Лукойл България, Кауфланд България, ЧЕЗ електро, Адванс Пропъртис, Експрес Логистик енд Дистрибюшън, Булгаргаз, Дафна груп, ОМВ България, Софарма, БТК, АЕЦ Козлодуй, Сакса, Хювефарма и Астра Биоплант, като последните две са нови попълнения. Цели 10 от 18-те, в това число и първите 4, спадат надолу в класацията, което общо взето върви и със спад в оборотите им.

"При родните компании в класацията наклонността е безусловно идентична като в целия район. Общият им оборот е намалял със 7,07% до 16 656 милиона евро, а финансовия резултат е понижен с 8,71% и доближава 287 милиона евро. За сметка на това броят на заетите чиновници нараства с 1,2%, като при Хювефарма растежът е съвсем двоен. В Кофас оценяваме икономическата обстановка като удобна – налице е динамичен растеж на домакинското ползване и чистия експорт, което е обвързвано с възходяща убеденост и растеж в заетостта. Рисковете обаче остават – това са главно в някои от секторите и във връзка с зависимостта от европейско финансиране " – означи Милена Виденова, шеф на Кофас за България.

"Подобряването на макроикономическата среда има позитивен резултат върху бизнеса. Несъстоятелността на фирмите спада с 6% през 2016 година и с 14% през 2015 година ", акцентира Катаржина Комповска, основен изпълнителен шеф на Кофас за Централна и Източна Европа. "Освен това трудовият пазар продължи да се усъвършенства, което докара до ниски равнища безработица. Най-осезаем спад бележи Чехия, с равнище на безработицата от 4%. Повишаването на заплатите и ниската инфлация, дружно с подобряването на потребителското доверие, трансфораха домакинското ползване в основата на икономическата агресия, което даде главния позитивен резултат върху някои браншове в ЦИЕ " – добави тя.

Най-големите 500 компании са генерирали 580 милиарда евро оборот през 2016 година – с минимално понижение от 0,6% по отношение на 2015 година и са отбелязали малко по-голям спад на чистата облага – с -3,1% до 26,3 милиарда евро. За разлика от намаляването на тези индикатори обаче, темповете на претовареност се повишават доста. Компаниите от класацията заемат 4.5% от общата претовареност в района, като доста усилват работната си мощ – с 3.9% до 2.24 милиона души. Тези индикатори въздействат на намаляващите равнища на безработица в района, като в 10 от страните нивата на безработица са намалели с повече от 10%. Най-осезаем е спадът в Унгария – от -25,0% до 5,1%, както и в Чехия – от -21,6% до 4,0%. В множеството страни от Централна и Източна Европа нивото на безработица е даже по-ниско, в сравнение с в западноевропейските страни.

Анализите по браншове демонстрират изменящ се пазар. Традиционните браншове записват спад, а новите са подготвени да поемат нагоре. Въпреки че общият оборот е намалял с 0.6%, девет от 13 бранша са нараснали оборота си спрямо миналата година. Намаляването на оборота в класацията Кофас ЦИЕ Топ 500 може да се отдаде на четири бранша: петрол и газ (-5,4%), енергетика (-7.3%), машиностроене (-59.1%) и метали (-6.4%). Техните загуби в приходите са прекомерно огромни, с цел да бъдат обезщетени от позитивните резултати на другите браншове.

Автомобилният и транспортният браншове заеха водеща позиция с оборот от 128 милиарда евро. В Европейски Съюз регистрациите на нови леки коли са се нараснали с близо 7%. Това по-голямо търсене е с позитивно влияние върху производителите на коли, които се намират основно в района. През 2016 година повече от 20% от всички топ 500 компании в са работили в тази област, до момента в който през 2015 година те са единствено 17%. Приходите се усилват с 8,6%, а чистата облага се усилва с 6,8%. Според специалистите на Кофас, този резултат се дължи на удобна икономическа среда и възходящо търсене.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР