Изминалата година е била най-силната за българската фехтовка от 20

...
Изминалата година е била най-силната за българската фехтовка от 20
Коментари Харесай

БФ Фехтовка изпраща най-силната си година от много време насам

Изминалата година е била най-силната за българската фехтовка от 20 години насам, счита треньорът на националния тим Ивайло Воденов. През 2016-та най-големи триумфи реализираха Йоана Илиева, която стана европейска вицешампионка за кадети, както и Любослав Бурнев, който приключи на пета позиция на Европейското състезание за мъже, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес президентът на федерацията Величка Христева и най-силните ни състезатели направиха равносметка на миналата година на конференция в Пресклуб България. " След еуфорията на 2016-та и забележителното присъединяване на Олимпиадата и класирането на Панчо, през тази година продължиха нашите изяви.

За страдание, Панчо е контузен и другата седмица му следва интервенция, само че тези двама млади състезатели (б.р. Йоана Илиев и Любослав Бурнев) продължиха неговия път и имаме такива резултати, каквито фактически не сме имали от доста години. Почти несъмнено е, че Йоана за повторно ще бъде притежател на Европейската купа. Тя към този момент направи доста съществено достижение в по-горната възраст, до 20 години. На Световната купа в Сочи тя се класира пета. Стъпката, която направи Любчо с петото място на Европейското състезание, е доста обещаваща ", разяснява Христева.

Националният треньор Ивайло Воденов разкри, че главната цел пред Йоана е класира за Младежката Олимпиада в Аржентина, където обаче ще вземат участие единствено четири европейки. " Радвам се, че изпращаме една година за България, която е може би най-успешната за България в последните 20 години. От златното потомство на братя Етрополски такава година, с толкоз резултати за фехтовка във всички разнообразни възрасти, е нямало.

Фехтовката доста се разви като известност в последните 10 години, над 100 страни се занимават доста професионално. Конкуренцията е безмилостна. В момента отиваме на Световна купа - 216 индивида.

За Олимпиадата в Аржентина квотата за Европа е единствено 4 индивида, което е доста малко и се дава единствено на първите четири европееца, които се класират на Световното във Верона ", изясни той.

Йоана Илиева показа, че към този момент мисли за участия единствено с по-горната възраст до 20 години, а счита да се пробива и на съревнование за дами в близкото бъдеще. " Според мен сезонът занапред следва, като започваме повече да вървим на Купи до 20 години, защото до 17 са повече участнички, които не играят толкоз добре и са извънредно доста ненужни боеве, вместо да играя против съпернички, които в действителност имат визия от фехтовка и се борят да влязат в дами на огромни народи като Италия и Русия.

Също по този начин ще се пусна и на някои надпревари за дами. Там задачата е да натрупвам опит и да играя с по-добри състезателки. Ще върша и лагери в чужбина, които също да ми оказват помощ да стана по-добра, защото в България сега упражнявам с четири девойки, които са най-хубавите в България, само че въпреки всичко са единствено четири, вместо да ида в Унгария и да играя с 20 индивида ", сподели тя.

Панчо Пасков, който през 2016-та година реализира сензационна победа над международния първенец Алексей Якименко на Олимпиадата в Рио, е получил нова травма на коляното и ще се подложи на интервенция идната седмица. Воденов съобщи, че чака Пасков да е изцяло подготвен за подготовка при започване на пролетта и да взе участие на Европейското и Световното състезание за мъже идната година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР