Изминалата година бе много натоварена както за нас, така и

...
Изминалата година бе много натоварена както за нас, така и
Коментари Харесай

Георги Георгиев: 2022 г. - успешна за градския транспорт и социалните инициативи, продължава борбата за пътната безопасност

„ Изминалата година бе доста натоварена както за нас, по този начин и за жителите на София. Преди всичко фактът, че проработи електронната система за градски превоз в София, че изградихме напълно видеонаблюдение, ние успяхме да осъществяваме една цифрова гражданска война, тъй че 5 млн. пътувания в градския превоз да могат да бъдат плащани с банкова карта “. Това съобщи в изявление за БГНЕС Георги Георгиев, ръководителят на Столичния общински съвет.

„ Преди година в съвета имаше терзания по какъв начин ще се отрази тази цифрова промяна, само че ние успяхме да се оправим и XXI век навлезе сполучливо в нашия градски превоз “, съобщи още той. „ Подредбата на града и въвеждането на по-строги правила с преместваемите обекти, висящите кабели и жици би трябвало да останат в историята и това ще стане доста по-видимо от пролетта на 2023 година Дотук сме премахнали над 300 противозаконни обекта, измежду тях ресторантът Веселото село. Вие видяхте по какъв начин след доста борби дружно с екипа на основния проектант на кмета, с поддръжката на СОС в тези промени съумяваме да сътворяваме нов порядък в града, това, от което хората имат потребност, с цел да може градската страна да бъде предпазена “. Председателят на Столичния общински съвет посочи и че обществените стратегии са най-големите му персонални триумфи. „ Вчера отчетохме огромна конференция, на която вместо общински съветници, участваха деца и младежи със синдром на Даун, дружно с техните родители и ръководители. Успяхме да създадем една технология от ново потомство за интеграция на тези младежи. Преди близо година бях поканен в един център в квартал Орландовци, където имах среща с майките на деца със специфични потребности, след което ги поканих на среща в Столична община, поставихме си цели, които към този момент значително са изпълнени. Отворихме общинските спортни обекти в София, които са общински, да бъдат изцяло гратис налични за деца със специфични потребности, както и на тяхно разположение да бъде треньор, който да им оказва помощ с упражненията “, изясни още Георгиев. „ Организирахме и кариерни курсове за тези младежи, които след довеждане докрай на учебните заведения се затварят вкъщи- това са едни съществени проблеми, по тази причина към този момент има два такива курса, които образоват младежите в разнообразни умения, които са нужни за започване на работа. Програмата работи, от ден на ден български компании се обръщат към нас за поддръжка, към този момент има няколко подготвени младежи, които работят в своята компетентност. Това значи, че институциите работят и умеят да покажат, че всяко дете е наедно с всички останали. Усмивките на децата, противоположната връзка на родителите, които знаят, че общината е зад тях, демонстрира, че сме на прав път. Тези техни проблеми са и наши, ние също както развитите страни би трябвало да одобряваме другите, да им даваме опция за пълноценна интеграция “, акцентира още Георги Георгиев.

В София живеят към 2 млн. жители, а броят на колите надвишава 1 млн., т.е. предизвикването с паркоместата е огромно. Именно заради този проблем БГНЕС попита ръководителя на общинския съвет какви ограничения се плануват за 2023г., с цел да се реши този проблем. „ Следващата година ще стартираме строителството на пазар Ситняково и ще отворим там още един паркинг. През януари стартира и отчет за паркинг в регион Младост, който ще предложим да бъде построен с вложения от частна компания, тъй че да имаме още едно такова оборудване. Най-бързото решение за там наред с новите стратегии са така наречен кални точки или някогашните междублокови пространства зелени площи, където хората паркират своите коли. Всяка година усилваме средствата за това районните кметове да могат да ремонтират, тъй че да трансфорат тези пространства в дребни квартални паркинги тъкмо до дома. По този метод реализираме няколко резултата: смъкваме колите от тротоарите и ги вадим от градинките. Градинките се резервират, а една част се обособява за паркинг. По този метод градът се подрежда, пък и въздухът става по-чист. Когато един автомобил е паркиран в калта този прахоляк го вдишваме след това ние. Целта е посредством такива ограничения да усилваме още повече капацитета на екологичните ограничения, с цел да можем да се борим за по-чистия въздух “, изясни още той. „ Наред с това, защото не получихме поддръжка, не успяхме да приемем решение, с което от декември до януари месец да се разреши на замърсяващите коли да се движат единствено до така наречен необятен център. Това са 40 000 автомобила, които потвърдено замърсяват, тъй като при механически обзор имат най-ниската екологична категория. Това са борби безусловно за живота на софиянци, опитваме се да вкараме тези промени, осъществявахме диалози с всички парламентарни групи, като получихме поддръжка от Демократична България. За реализиране на тази концепция обаче продължаваме борбата отсега нататък “, посочи още Георгиев.

Той показа, че друга цел през последната година е била пътната сигурност, с която за жалост общината има прекомерно малко общо. „ Ефективността на контрола по пътищата, глобяването, навременното озаптяване на всички, които не зачитат разпоредбите и карат със 100 км над рестриктивните мерки е работа на пътна полиция. Ние приехме обаче над 20 ограничения, които имат за задача да подобрят и да създадат по-безопасна инфраструктурата. Предвиждаме нов тип ограничители, гумени полусфери, които слагаме преди пешеходни пътеки, които сме виждали във всяка една бензиностанция в отбивката. Всъщност такива вид детайли се слагат из цяла София. Целта в Общинския съвет е да задаваме посоката, да има цялостна политика- от една страна инфраструктура, от друга построяването на пешеходни острови, каквито има към този момент два на бул. Черни връх, посредством тях безусловно даваме подслон на пешеходците, на които те могат да изчакат в случай че някой кара с гневна скорост “. Това автоматизирано води до свиване на пътното платно и оттова понижаваме опцията за гонки “, означи още той, след което изясни, че най-голямата борба, която занапред би трябвало да бъде водена с Народно събрание е посредством камерите на общината, които са 600, да се глобяват нарушителите за превишена скорост, за прекосяване на червен светофар, за шофиране в бус лентата. „ Това не е за еснафщина от страна на общината или Пътна полиция, най-големият проблем е с 30-ина водачи, които през нощта нарушават всички правила. Статистиката за жалост демонстрира отрицателна наклонност, никой не си е научил урока от случая със Семерджиев, който умъртви две девойки. На същия бул. през месец септември 100 души са минали с над 100 км/час при ограничаване 50 км/час. По-лошото- над 10 са карали със скоростта, с която Георги Семерджиев умъртви двете девойки. Тези хора би трябвало да бъдат осъдени, тъй като голямото болшинство софиянци са под гнет поради избрана група хора – джигити. Това е огромната борба, която водим “, означи още Георгиев и добави, че Столична община цели и да образова по най-хубавия метод най-новите генерации водачи. „ Всеки с до 10-години опит може да се запише на съботно-неделни курсове, които траят четири часа и са за пътна сигурност. Обособихме една част от паркинга на градския превоз с конуси, където експерти изясняват по какъв начин да се реагира, когато даден водач изскочи с колата си пред нас ненадейно, когато има аквапланинг или различен вид трудности. Факт е, че до края на януари всички часове са непокътнати, което ни радва, тъй като това демонстрира, че концепцията работи. Става въпрос за спасяването на софиянци и битката с един кръг от хора, неподчиняващи се на разпоредбите, с цел да може да живеем в една по-добра среда “, добави още ръководителят на Столичния общински съвет, Георги Георгиев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР