Изминаха точно 22 години от атентатите на 11 септември 2001

...
Изминаха точно 22 години от атентатите на 11 септември 2001
Коментари Харесай

22 години по-късно! Да си спомним за 11 септември

Изминаха тъкмо 22 години от атентатите на 11 септември 2001 година, които се трансфораха в едно от най-травмиращите събития освен за Съединени американски щати, само че и за целия свят.

БГНЕС напомня обстоятелствата от терористичния акт:

Какви бяха задачите?

Четири самолета, летящи над източната част на Съединени американски щати, бяха завладяни по едно и също време от дребни екипи похитители.

След това те бяха употребявани като великански управляеми ракети, с цел да се разбият в знакови здания в Ню Йорк и Вашингтон.

Два самолета удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Първият удари Северната кула в 08:46 източно време (13:46 GMT). Вторият се разруши в Южната кула в 09:03.

Сградите бяха опожарени, хората по горните етажи бяха в капан, над града се носеха облаци пушек. За по-малко от два часа и двете 110-етажни кули се срутиха в облаци прахуляк.

В 09:37 третият аероплан унищожи западната стена на Пентагона - гигантския щаб на американската войска край столицата на страната Вашингтон.

Четвъртият аероплан се разруши в поле в Пенсилвания в 10:03, след дейности на пасажерите против похитителите. Смята се, че похитителите са имали желание да нападат постройката на Капитолия във Вашингтон.

Колко души починаха?

Общо 2 977 души (без да броим 19-те похитители) са изгубили живота си, множеството от тях в Ню Йорк.

• Всички 246 пасажери и екипаж на борда на четирите самолета бяха убити;

• В кулите близнаци 2 606 души починаха - тогава или по -късно от получените наранявания;

• В Пентагона са убити 125 души.

Най-младата жертва е двегодишната Кристин Лий Хансън, която умира на един от самолетите с родителите си Питър и Сю.

Най-възрастният беше 82-годишният Робърт Нортън, който беше на различен аероплан със брачната половинка си Жаклин, пътуващи за женитба.

При удара на първия аероплан почти 17 400 души са били в кулите. Никой не е оживял над зоната на удара в Северната кула, само че 18 съумяха да избягат от етажите над зоната на удара в Южната кула.

Сред потърпевшите има жители на 77 разнообразни страни.

Хиляди хора бяха ранени или по-късно развиха болести, свързани с офанзивите, в това число пожарникари, които са работили измежду токсични парчета.

Кои бяха нападателите?

Ислямска екстремистка мрежа, наречена " Ал Кайда ", възнамерява офанзивите от Афганистан.

Водена от Осама бин Ладен, " Ал Кайда " упрекна Съединени американски щати и техните съдружници за спорове в мюсюлманския свят.

Деветнадесет души направиха отвличания, работещи в три екипа от по петима и един от четирима (в самолета, който се разруши в Пенсилвания).

Всяка група включваше някой, който е минал образование за водач. Това било осъществено в летателни учебни заведения в самите Съединени американски щати.

Петнадесет похитители бяха саудитци като самия Бин Ладен. Двама бяха от Обединените арабски емирства, един от Египет и един от Ливан.

Как реагираха Съединени американски щати?

По-малко от месец след нападенията президентът Джордж Буш оглави нашествието в Афганистан – подкрепена от интернационална коалиция - за премахване на " Ал Кайда " и гонене на Бин Ладен.

Едва през 2011 година американските войски най-сетне откриха и убиха Бин Ладен в прилежащ Пакистан.

Предполагаемият уредник на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед беше задържан в Пакистан през 2003 година Оттогава той е арестуван в Съединени американски щати в залива Гуантанамо.

" Ал Кайда " към момента съществува. Тя е най-силна в Африка на юг от Сахара, само че даже и в този момент има членове в Афганистан.

Американските войски напуснаха Афганистан през 2021 година след близо 20 години.

Наследството от 11 септември

Безопасността на полетите беше засилена по целия свят през годините след 11 септември.

В Съединени американски щати е основана Администрация по сигурността на превоза, с цел да се ускори сигурността на летищата и самолетите.

Отне повече от осем месеца, с цел да се почисти " Ground Zero " - мястото на падналите кули близнаци.

Сега мемориал и музей стоят на мястото, а постройките бяха издигнати още веднъж, само че с друг дизайн.

Завършеният централен детайл - Един Световен търговски център или " Кулата на свободата " - даже е по-висок ( 541 м) от първичната Северна кула, която беше с близо 100 метра по-ниска.

Реконструкцията в Пентагона лиши малко по-малко от година, като личният състав се върна в офисите си до август 2002 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР