Изминаха шест месеца от 21-часовата операция, извършена по време на

...
Изминаха шест месеца от 21-часовата операция, извършена по време на
Коментари Харесай

Първата в света трансплантация на цяло око, приветствана като пробив - но зрението все още не е възстановено

Изминаха шест месеца от 21-часовата интервенция, осъществена по време на частична трансплантация на разположение в Ню Йорк, само че хирургът, който управлява процедурата сподели, че господин Джеймс, на 46 години, към момента може да вижда още веднъж с лявото си око.

Предупреждение: Тази публикация съдържа графична фотография на пациента

„ Не мисля, че някой може да твърди, че ще вижда. Но по същия метод те не могат да настояват, че няма да вижда ", сподели доктор Едуардо Родригес.

" Самият факт, че трансплантирахме око, е голяма стъпка напред, нещо, за което се е мислило от епохи, само че в никакъв случай не е било осъществено. "

Изображение: доктор Едуардо Родригес приготвя Арън Джеймс за интервенцията Изображение: Арън Джеймс целуна брачната половинка си Мейгън след интервенцията

Г-н Джеймс, боен деец от Арканзас, оцеля при обвързван с работата електрически случай с високо напрежение, който унищожи лявата страна на лицето му, носа, устата и лявото му око през юни 2021 година

Той сподели, че знае, че може да не си възвърне зрението, само че той се надяваше, че хирурзите могат да „ научат нещо, с цел да оказват помощ на идващия човек “.

„ Надяваме се, че това отваря нов път “, сподели той.

„ Чувствам се добре. Все още нямам никакво придвижване в него. Моят клепач, още не мога да мигна. Но в този момент чувствам “, добави той.

Досега лекарите са можели да трансплантират единствено роговицата, чистия челен пласт на окото.

Прочетете още:
Гръдни импланти, употребявани в животоспасяваща хирургия след премахване на белите дробове от тялото на мъж
Лекарство, което може да предотврати рака на гърдата, ще бъде препоръчано на близо 300 000 дами

Изображение: Лицето на Арън Джеймс беше отчасти унищожено в обвързван с работата Снимка: NYU Langone Health посредством AP

Първоначално лекарите просто възнамеряваха да включат очната ябълка като част от трансплантацията на разположение по козметични аргументи, сподели доктор Родригес.

„ Ако някаква форма на възобновяване на зрението би било отлично, само че... задачата беше ние да правим техническата интервенция ", сподели доктор Родрикес, добавяйки, че задачата им е очната ябълка да оцелее.

" В този миг мисля, че ние сме много удовлетворени от резултата, който успяхме да реализираме с доста сложна от техническа позиция интервенция. "

Окото на господин Джеймс ще продължи да бъде следено, само че сега то не комуникира с мозъка посредством зрителен нерв.

Изображение: Арън Джеймс с щерка си Али през септември 2022 година Снимка: NYU Langone Health посредством AP

За да насърчат връзката сред зрителните нерви на донора и реципиента, хирурзите събраха възрастни стволови кафези и ги инжектираха в оптичния нерв по време на трансплантацията, надявайки се, че те ще заменят повредените кафези.

Трансплантацията на жизнеспособно око отваря доста нови благоприятни условия, сподели доктор Родригес, даже в случай че зрението не се възвърне в този случай.

Други проучвателен екипи създават способи за свързване на нервни мрежи в мозъка с невиждащи очи посредством проникване на електроди, да вземем за пример, с цел да разрешат зрение, сподели той.

„ Ако можем да работим с други учени, работим върху други способи за възобновяване на зрението или възобновяване на изображения във зрителния кортекс, мисля, че сме една крачка по-близо “, добави той.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР