Изминаха осем години, откакто бяха намерени т.нар. “изгубени записи от

...
Изминаха осем години, откакто бяха намерени т.нар. “изгубени записи от
Коментари Харесай

Учени успяха да разгадаят мистерия от Луната на базата на доскоро загубени, но вече намерени записи от Аполо

Изминаха осем години, откогато бяха открити така наречен “изгубени ” записи от задачите “Аполо ”, а учените към този момент съумяха да създадат ново изобретение! Разгадана е мистерията за какво през 70-те години повърхността на Луната се е нагряла ненадейно. 

Забележителната вест беше обявена първо на блога на Американския геофизически съюз през днешния ден [1], въз основата на научна публикация, оповестена по-рано тази година в научното списание Journal of Geophysical Research [2]. 

И въпреки всичко е правилно да се означи, че откритието е направено освен въз основата на откритите записи, само че и посредством нови научни данни, получени от актуалната роботизирана експедиция “Лунър Риконисънс Орбитър ”, която учи Луната от 2009 година до ден сегашен. 

Ето каква е цялата история: по време на експедициите “Аполо 15 ” и “Аполо 17 ” през 1971 и 1972 година астронавти разпростират специфични сонди, които вършат измервания на температурата на Луната под повърхността. Учените по това време имат упования да схванат от данните дали ядрото на Луната е горещо като земното и какво количество топлота могат да отделят скалите от кората и мантията. Роботизираните сонди мерят температурата в интервала сред 1971 и 1977 година, в това число няколко години откакто за финален път стъпва човешки крайник на лунната повърхнина.

Впоследствие се оказва, че в Националния център за данни по галактически науки (на англ. National Space Science Data Center) е архивирана единствено тази научна информация, получена в интервала сред 1971 и 1974 година. Останалата част от записите (след 1975 година) в никакъв случай не са били архивирани и по тази причина са изгубени.

През 2010 година планетарният академик Сейчи Нагихара потегля по следите на изгубените данни, с цел да отговори на дългогодишна мистерия: за какво температурата на Луната под повърхността е повишена последователно през годините, откакто сондите с сензорите били разгърнати?

Нагихара и неговият екип ненадейно откриват, че самата галактическа организация НАСА е основала специфичен авариен набор от ленти за архивиране. Намерени са общо 440 ленти с данни от април до юни 1975 година, които през десетилетията събирали прахуляк в Националния център за записи “Уошингтън ” в Мериленд. А в Лунния и планетарен институт в Хюстън са открити стотици записи с температури от интервала сред 1973 и 1977 година. Тези записи оказват помощ на учените да възстановят данните в интервала сред март 1975-та и февруари 1976-та, когато инструментите почнали да доближат края на функционалния си живот.

Работата се оказва сложна – лишава няколко години на учените, с цел да извлекат информацията от старите ленти, както и още няколко години, с цел да я разтълкуват – трудът включвал и възобновяване на остарели документи, които разказват по какъв начин се калибрират сондите.

Но напъните се увенчават с триумф, а мистерията е разгадана. Самите астронавти са тези, които са довели до стоплянето. Разхождането на лунната повърхнина, както и карането на лунохода, довели до промени в отражателната дарба на лунния прахуляк. Понеже лунната повърхнина почнала да гълтам повече светлинни лъчи от преди, това довело до повишението на температурата с един-два Целзиеви градуса.

Резултатите имат голямо значение за планирането на бъдещи задачи – става известно, че човешката активност може да наруши съществено измерванията, които се вършат от самата повърхнина.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР