Изминаха десет години от смъртта на Джон "Мич" Мичъл (

...
Изминаха десет години от смъртта на Джон "Мич" Мичъл (
Коментари Харесай

Experience зашеметява с ексцентричността на Джими Хендрикс и виртуозността на барабаниста Мич Мичъл

Изминаха 10 години от гибелта на Джон "Мич " Мичъл ( John "Mitch " Mitchell) (1947- 2008 г.). Известният английски барабанист е един от тримата участници в именитата група "Джими Хендрикс Икспириънс " ( The Jimi Hendrix Experience), към която се причислява на 3 октомври 1966 година. Британско-американската група е формирана в Лондон през септември същата година. Тя включва артиста, създател на песни и китарист Джими Хендрикс, басиста и беквокалист Ноуъл Рединг и барабаниста Мич Мичъл, и е дейна до юни 1969 година. През този интервал те издават три сполучливи студийни албума.

Това е групата, с която Мич Мичъл най-сетне съумява да притегли вниманието на публиката. Синхронът, който той реализира с Джими Хендрикс е впечатляващ, като групата основава огромен брой шлагери за малко време. Известни песни са Purple Haze, The Wind Cries Mary, HeyJoe, Fire, Little Wing, Voodoo Child /Slight Return/. Едно от най-запомнящите участия на групата е това на Monterey Pop Festival, където триото Experience зашеметява публиката с ексцентричността на китариста им Джими Хендрикс, който възпламенява китарата си в края на песента Wild Thing. Това, което остава неусетно, е скоростта, с която Мичъл свири на барабаните.

Окрилен от свободата, която му е дадена, Мич Мичъл поставя основите за Хендрикс, който основава неповторими по звучене песни. Самия Мичъл съумява да сътвори нов жанр на свирене, прочут като "ефекта на смесването ". През 1966 година подобен жанр е нехарактерен за рок енд рола - китарите и басът до тогава са на напред във времето.

След като Ноуъл Рединг напуща групата в средата на 1969 година, Хендрикс и Мичъл не престават да работят дружно по други планове. "Икспириънс " се събира още веднъж през 1970 година с Били Кокс като баскитарист до гибелта на Хендрикс през септември.

Широко приети с огромното си въздействие върху развиването на хард рока и хеви метала от края на 60-те години на ХХ век, "Джими Хендрикс Икспириънс " са запомнени най-много с уменията, стила и харизмата на техния фронтмен Хендрикс, определян от голям брой създатели като един от най-великите китаристи на всички времена. И трите студийни албума на групата - дебютният "Are You Experienced " (1967 г.), "Axis: Bold as Love " (1967 г.) и "Electric Ladyland " (1968 г.), попадат в първите 100 от листата на списание "Ролинг Стоун " на 500-те най-велики албума на всички времена надлежно на 15-то, 82-ро и 54-то място.

И трите албума са извънредно сполучливи, като изстрелват групата на върха, където са The Beatles и The Rolling Stones. През пролетта на 1969 година The Jimi Hendrix Experience се разпада. Въпреки това Мичъл остава с Хендрикс, който образува нова група - Gypsy Suns and Rainbows. С тази група двамата вземат участие на популярния фестивал "Уудсток ", където свирят последни като най-голямата атракция пред 150 000 души.

От всички хора, свирили с Хендрикс, Мич Мичъл е единствения който взе участие постоянно с него до гибелта му на 18 септември 1970 година. В идващите месеци той и звуковият инженер Еди Крамър се заемат със задачата да довършат албумите на Джими Хендрикс - "The Cry of Love " и "Rainbow Bridge ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР