Изминаха близо 42 години Този велик маджарин не успява да

...
Изминаха близо 42 години Този велик маджарин не успява да
Коментари Харесай

Спортни хроники: Великият унгарски голмайстор, който не успя да стане световен шампион и сложи край на живота си

Изминаха близо 42 години

Този популярен унгарец не съумява да завоюва международно или европейско състезание, нито победи с клубен тим за КЕШ. Но по един различен индикатор, касаещ представянето на националните тимове, той е над всички модерни голови машини като Роналдо, Меси или Левандовски.

В 68 мача за Унгария, и то единствено за осем години, Кочиш бележи 75 гола, което прави приблизително по 1.1 гола на мач. От играчите от международна класа единствено огромният Герд Мюлер може да се похвали със същия коефициент. Но за разлика от германеца, Шандор Кочиш приключва кариерата си в националния отбор на Унгария прибързано, когато през 1956 година руските войски окупират Будапеща.

Унгарският състав прави надвит марш към купата и играе против международния първенец Уругвай на полуфинала. На стадион „ Ла Поантез “ в Лозана Кочиш подава на Золтан Цибор за първия гол във вратата на Роке Масполи от Пенярол, а след това Нандор Хидегкути удвоява задатъка на маджарите. Хуан Хохберг обаче изравнява в осъществявания с страсти, придвижване и изключителна игра дуел. В двете продължения всички останали футболисти към този момент са без мирис – като се изключи Кочиш, който снове по целия терен, влиза във въздушни единоборства и вършее по целия фронт на офанзивата.

Унгарският публицист Гергели Марочи написа за него следното: „ Кочиш притежаваше най-хубавата игра с глава, която изобщо е виждана в миналото. Беше кадърен да увисне на едно място във въздуха като баскетболист и след това да прати топката в целта… “

Тъкмо по тази причина му дават прозвището „ Златната глава “. Именно с нея 24-годишният тогава юноша забива двата гола за Унгария против Уругвай във второто от продълженията и праща тима си на финала на стадион „ Ванкдорф “ в Берн. Там унгарците губят сензационно от Германия с 2:3 в дуела, прочут като „ Чудото от Берн “.

Само за осем години в състава, „ Златната глава “ вкарва цели седем хеттрика. Но семейството на Пушкаш става много по-популярна измежду ентусиастите, въпреки че на това Световно Кочиш вкарва 11 гола във вратите на Корея, Германия, Бразилия и Уругвай. За разлика от Пушкаш, който не играе в четвъртфинала и полуфинала, „ Златната глава “ се раздава до дъно в четири мача единствено за 13 дни.

Мнозина експерти са на мнение, че включването на към момента невъзстановения Пушкаш в състава за финала с германците е една от аргументите за загубата, макар че самият той вкарва гол още първоначално. Факт е, че на „ Ванкдорф “ Кочиш получава прекомерно малко топки, въпреки и да насочва няколко истрела към немския вратар Тони Турек.

Защо ентусиастите издигат на пиедестала Пушкаш, вместо Кочиш? Журналистът Гергели Марочи коментира:

По време на унгарското въстание от 1956 година тимът на Хонвед, където играят по-голямата част от националните състезатели на Унгария, се намира на турне в чужбина. Кочиш, Пушкаш и Цибор отхвърлят да се върнат в родината си, където ги афишират за персони нон-грата. Така след 247 гола в 249 мача с екипите на Ференцварош и Хонвед, „ Златната глава “ ще би трябвало да отиде да играе в Испания.

Докато Пушкаш избира Реал Мадрид, Шандор Кочиш и Золтан Цибор отиват в Барселона, където треньор е различен маджарин – Ласло Кубала. „ Кочка “, както го назовават каталунските ентусиасти, става една от огромните митове на „ Камп Ноу “. Той вкарва 164 гола в 240 мача, подава безчет голови пасове. Два пъти извежда Барселона до шампионската купа, още два пъти до Купата на Испания и Купата на панаирните градове.

Тъй като към този момент е надхвърлил 30 години, той изоставя ролята на гибелен централен нападател, и избира да бъде ситуиран малко по-назад в офанзива, откъдето може и да вкарва, и да подава.

След като отстраняват петкратния неин притежател Реал, през 1961 година каталунците играят във финала с Бенфика, само че там губят с 2:3. По подигравка на ориста този злощастен дуел още веднъж се организира на стадион „ Ванкдорф “ в Берн, където през 1954 година Унгария губи мача за международната титла…

Кочиш вкарва първия гол в мача след превъзходен пас на Луис Суарес, употребявайки своето основно оръжие – главата. Но това не е задоволително за победа против напористия тим от Лисабон.

Така през 1965 година Шандор Кочиш, който към този момент е на 36, приключва кариерата си след 444 гола в 511 мача. Открива незначителен ресторант в Барселона, а след това постъпва в треньорския щаб на каталунския отбор.

Медицината среща огромни компликации да се пребори със болесттите, а болките от ден дневно стават все по-непоносими. Дозите на медикаментите се подвигат непрестанно. Болкоуспокояващите последователно развиват в огромния футболист незаинтересованост и омерзение от живота.

Така в един юлски ден през лятото на 1979 година Шандор Кочиш, приел огромно количество таблетки, не съумява да се оправи с ръководството на автомобила си и попада в злополука.

Без да е потърпевш съществено, той остава на лекуване няколко дни в болничното заведение, защото скоро би трябвало да му вършат поредна интервенция на тумора в стомаха. И умира на място, единствено на 49 години.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР