Изминаха близо 16 години от убийството на Александър Литвиненко, но

...
Изминаха близо 16 години от убийството на Александър Литвиненко, но
Коментари Харесай

Убийството на Александър Литвиненко: Въпросите, които останаха без отговори

Изминаха близо 16 години от убийството на Александър Литвиненко, само че и до през днешния ден казусът към момента не е дефинитивно обяснен.

Бившият подполковник от съветската Федерална работа за сигурност, която е приемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), беше един от най-яростните критици на Владимир Путин. През 2000 година той емигрира незаконно в Обединеното кралство, където получи политическо леговище.

Обвиненията, които Литвиненко обществено насочи против Кремъл, са повече от шокиращи. Според него Путин е виновен за взривяването на жилищни здания в Москва, а ФСБ има връзки с проведената престъпност и поддържа терористични организации като „ Ал Кайда “.

Litvinenko's murder was "probably " approved by Putin
— The Economist (@TheEconomist)
Всичко това кара доста хора да считат, че зад убийството му стои точно съветският държавен глава – нещо, което Кремъл изрично отхвърля.

Отравянето на Литвиненко

На 1 ноември 2006 година Литвиненко се среща с двама някогашни сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, в заведение в Лондон. Малко преди този момент той разговарял с италианския академик Марио Скарамела, който му предал материали, включващи лист на съветски дисиденти, които Кремъл желал да отстрани. На въпросната среща Скарамела декларирал, че разполага с информация за убитата в Москва на 7 октомври 2006 година журналистка Анна Политковская.

Литвиненко усетил първите признаци на отравянето още на 1 ноември. На идващия ден положението му се влошило и той бил признат в болница. Първоначално лекарите сметнали, че става въпрос за вирусна зараза. След като лекуването му се оказало безуспешно, те се вслушали в думите на самия Литвиненко, който твърдял, че е бил токсичен. Токсиколозите предположили, че той е погълнал талиеви соли. Други обаче отбелязали, че признаците припомнят за радиоактивно облъчване и е допустимо да става въпрос за отравяне с радиоактивен талий.

Литвиненко умира на 23 ноември. Като причина за гибелта му е посочено отравяне с радиоактивен полоний-210. Въпросът кой е виновен за случилото се продължава да е обект на разпалени разногласия.

Who was Alexander?
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Проведеното следствие открило, че има следи от полоний-210 на няколко места, посетени от Луговой и Ковтун – като офиси, хотели, самолети и даже стадиона на футболния клуб „ Арсенал “. Въпреки тези доказателства двамата отрекли да имат нещо общо със гибелта на Литвиненко. Руските управляващи на собствен ред отказали да ги екстрадират във Англия, където да бъдат съдени.

Ковтун умря по-рано тази година, откакто се разболя от COVID-19. Що се отнася до Луговой, за него се знае, че е познавал Литвиненко от 90-те години на предишния век. Той се представял като „ съветник “ на съветски предприемачи, искащи да влагат в Обединеното кралство.

Russia was behind Litvinenko assassination, European court finds
— Reuters (@Reuters)
Разследването разкрило и още нещо – случилото се на 1 ноември не е първият опит за отравяне на Литвиненко. Малко по-рано, Луговой и Ковтун му предложили чаша с вода, в която имало полоний-210, само че той по този начин и не отпил от нея.

Борис Березовски и „ Лондонският кръг “

Борис Березовски е съветски олигарх, който познавал персонално както Луговой (на който оказал помощ финансово при идването му във Великобритания), по този начин и Литвиненко.

През 1994 година против него е осъществено нападение с кола-бомба. Березовски оживял, само че водачът му умрял. Разследването на случая било поверено точно на Литвиненко. Няколко години по-късно, откакто Владимир Путин станал президент на Русия, връзките сред предприемача и Кремъл почнали да се утежняват. Березовски подложил на остри рецензии предложение, което давало на президента правото да освобождава определени губернатори. Той нападнал Путин и за реакцията му около случая с подводницата „ Курск “, лишил живота на 118 моряци.

В резултат на всичко това натискът върху Березовски в Русия се засилил. На 7 ноември 2000 година, до момента в който бил в чужбина, предприемачът оповестил, че няма желание да се завърне в родината си. По думите му, той бил изправен пред избора дали да се трансформира в политически пандизчия или политически бежанец. От 2002 година Березовски не можел да напуща Англия, защото Москва поискала неговото изгонване, а управляващите в Лондон му дали политическо леговище.

В Обединеното кралство той основал така наречен „ Лондонски кръг “, в състава на който влизали още Литвиненко, Алекс Голдфарб и Ахмед Закаев. Березовски декларирал, че е не задача да смъкна Путин от власт „ със мощ “ или посредством „ безкръвна гражданска война “. Той почнал акция, която имала за цел да разобличи злодеянията на съветския президент. Според него Путин непрестанно потъпква свободата на словото и е виновен за осъществяването на военни закононарушения в Чечения.

Russian oligarch Boris Berezovsky found dead at his British estate -
— Breaking News (@BreakingNews)
Березовски е открит мъртъв в дома си на 23 март 2013 година Тялото му било намерено в банята, а към врата му имало превръзка. Според проверяващите той се е самоубил. По-късно излиза наяве, че олигархът бил заседнал в задължения и страдал от меланхолия. Ден преди гибелта си Березовски даже декларирал, че към този момент няма защо да живее. Въпреки това доста хора гледат скептично на формалните изводи и считат, че става въпрос за ликвидиране, зад което стои Кремъл. Според тях следствието било завършено прекомерно бързо и редица въпроси останали без отговор.

Зловещото изявление на Сергей Абелцев

Сергей Абелцев е народен представител от съветската Дума и някогашен телохранител на небезизвестния политик Владимир Жириновски. Едно негово изявление, направено във връзка гибелта на Литвиненко, провокира възмущението на целия свят и убеди доста хора, че точно Кремъл стои зад покушението. Ето какво декларирал Абелцев: „ Предателят получи своето справедливо наказание… тази ужасна гибел би трябвало да послужи като предизвестие за всички предатели “.

Това надалеч не е всичко. След гибелта на Литвиненко, Абелцев се обърнал към Березовски със следните думи: „ В Русия не прощаваме на предателите. Бих предложил на жителя Березовски да стои надалеч от храната, която ще му бъде препоръчана по време на възпоменателната гала на неговия съизвършител Литвиненко “.

Дали Абелцев е знаел нещо, останало в загадка от необятната общност или просто е изказал персоналното си мнение? Отговор на този въпрос към момента няма.

Кой простреля Пол Джоял?

Друг случай, който е обект на всевъзможни тайни теории, е този с Пол Джоял – някогашен началник на Комисията по разузнаване към Сената на Съединени американски щати, който се познавал с Литвиненко. В свое изявление за телевизия NBC, което дава в края на февруари 2007 година, той декларирал, че убийството му е дело на Кремъл, а Путин се пробва „ да затвори устите на всички свои критици “. Джоял също по този начин припомнил, че Литвиненко се захванал с следствието на гибелта на Политковская. „ Беше отправено обръщение към всеки, който има желанието да се опълчи на Кремъл: в случай че го извършите, без значение кой сте и къде се намирате, ние ще ви намерим и ще ви накараме да замълчите – по допустимо най-ужасяващия метод “, отбелязал още той.

Броени дни след въпросното изявление Джоял е прострелян пред дома си в Аделфи, Мериленд. Въпреки че получил тежки пострадвания, той оживял. С следствието на нападението се заело ФБР. Стрелецът обаче по този начин и не бил открит.

Любопитна детайлност е, че малко преди изявлението Джоял се срещнал с някогашния военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Олег Калугин (когото Кремъл упреква, че е американски шпионин). Освен това по данни на NBC откакто бил прострелян, Джоял съумял да се прибере в дома си и споделил на своята брачна половинка неотложно да се обади на Калугин. И до през днешния ден не е ясно каква е била повода за това.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР