Измина една седмица от масовото убийство в Лас Вегас, където

...
Измина една седмица от масовото убийство в Лас Вегас, където
Коментари Харесай

"Гардиън" изнесе страшни цифри за оръжията в САЩ и описа защо страната е абсолютният световен лидер в масовите убийства

Измина една седмица от всеобщото ликвидиране в Лас Вегас, където 64-годишен американец умъртви 58 и рани над 500 души, след което се гръмна в стаята си в хотел " Мандалай Бей ". В негово законно владеене се оказаха 43 дула огнестрелно оръжие и хиляди муниции, което още веднъж разпали разногласията " за " или " срещу " притежаването на оръжие в страната.

Изследване сподели, че Съединени американски щати не просто са международен водач по броя на жителите, притежаващи огнестрелно оръжие, а са недостижими и по броя на всеобщите убийства в света. В страната на всеки 100 души са падат 88 единици стрелково оръжие, а всеобщите убийства се случват 11 пъти по-често, в сравнение с в която и да е друга развита страна.

Данните от проучване на Международното списание по криминология изнесе британският в. " Гардиън ". Ето и някои от основните числа и данни, които биха били доста потребни за разбирането на нещастието, която стана в Лас Вегас преди броени дни.

88 единици огнестрелно оръжие на 100 души
Именно толкоз оръжие се пада на глава от популацията в Америка и страната на неограничените благоприятни условия в това отношение е водач в света. Второто място е за Йемен, където на всеки 100 души се падат по 54,8 единици огнестрелно оръжие.

Почти половината дула
Почти половината от огнестрелното оръжие, което се владее от частни лица в международен мащаб, е благосъстоятелност на американци.

Над 30 000 починали
Това е броят на американците, които годишно умират от огнестрелни рани. Около две трети от тези смъртни случаи са вследствие на самоубийства.

Над 100 000 ранени на година
Това е броят на американците, които годишно получават огнестрелни рани.

25 пъти по-висок риск
Според последователите на по-строгите закони за оръжията, „ вероятността от гибел вследствие на огнестрелна рана в Америка е 25 пъти по-голяма, в сравнение с в останалите развити страни “.

70% са убийствата с огнестрелно оръжие
Това, съгласно статистиката на ФБР, е делът на убийствата извършели с леко огнестрелно оръжие.

3%
Това е процентът на хората, които имат към половината от огнестрелното оръжие в Съединени американски щати. След тях следва по този начин наречената група на „ супер-собствениците “ на оръжие – към 7,7 милиона американци, които имат от 8 до 140 единици огнестрелно оръжие.

2,8 милиарда $
Това са средствата, които годишно се изразходват за лекуване на жертви на огнестрелни рани. Ако към тях се включат и изгубените работни заплати, тази цифра набъбва до 45 милиарда $.

Над 1 милион $
Толкова е изхарчил един доктор за финансиране на проучване, отдадено на предотвратяването на закононарушения, осъществени с огнестрелно оръжие, откакто авторитетната Национална стрелкова асоциация е съумяла да реализира редуциране на разноските за сходни изследвания.

73%
Това е процентът на убийствата, осъществени с огнестрелно оръжие през 2016 година Това е връх, делът на убийствата с огнестрелно оръжие нараства, въпреки че в Съединени американски щати като цяло са съумели да понижат броя на убийствата.

400 000 единици
Това е броя на откраднатото всяка година огнестрелно оръжие в Съединени американски щати.

32% от мъжете
Това е броят на американските мъже, които са декларирали през 2015 година, че са имали огнестрелно оръжие. В съпоставяне с 1994 година този индикатор се е съкратил с 10%.

12% от дамите
Това е процентът на американските дами, които са декларирали през 2015 година, че са имали огнестрелно оръжие. В съпоставяне с 1994 година този индикатор е повишен с 3%.

127
Това е броят на американските градове, в които през 2015 година са били осъществени половината от убийствата с огнестрелно оръжие.

Източник: БГНЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР