Измерени са 44,2 терабита в секунда в съществуваща инфраструктураУчени от

...
Измерени са 44,2 терабита в секунда в съществуваща инфраструктураУчени от
Коментари Харесай

Нов световен рекорд в скоростта на интернет

Измерени са 44,2 терабита в секунда в съществуваща инфраструктура

Учени от Австралия сложиха нов международен връх за скорост на интернет по оптичен кабел
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от три австралийски университета реализираха нов международен връх за скорост на интернет връзка . Те са съумели да предадат данни със скорост 44,2 терабита в секунда (Tbps) на разстояние 76 км.

Подобна скорост разрешава събаряне на хиляда кино лентата с резолюция HD за елементи от секундата. За съпоставяне, междинната скорост на интернет връзките в Съединени американски щати е близо 1 милион пъти по-ниска – към 50 мегабита в секунда (Mbps).

Изследователите са употребявали ново оптично устройство, наречено „ microcomb ” (микрогребен), което заменя 80 обичайни лазера, заяви Tech Radar. Устройството е доста по-малко и леко от съществуващото телекомуникационно съоръжение.
още по тематиката
Но по-важното е, че данните са предадени с рекордна скорост по съществуващата мрежова инфраструктура. Експериментът е осъществен сред два кампуса в Мелбърн, свързани по оптичен кабел.

Това са първите полеви тествания на microcomb устройството, създадено в Технологичния университет Суинбърн. Учените го разказват като „ дъга, основана от стотици висококачествени инфрачервени лазери, само че в един чип ”. Всеки подобен лазер може да се употребява като обособен информационен канал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР