Измененията на климата влияят несъмнено на всички, но според учените

...
Измененията на климата влияят несъмнено на всички, но според учените
Коментари Харесай

Защо жените са по-уязвими на климатичните промени?

Измененията на климата въздействат безспорно на всички, само че съгласно учените дамите са доста по-уязвими към тях. Зорница Спасова, основен помощник в Националния център по публично здраве и разбори към Министерство на здравеопазването изясни, че дамите са най-уязвими към горещите талази и горещото време:

„ Проучванията след горещата вълна през 2003 година, която взима 70 000 жертви в Европа, са открили, че във всички възрастови групи доминират дамите. Друго изследване споделя, че дамите са уязвими повече на сигурност на храните и продоволствена сигурност, естествени бедствия от метеорологичен генезис, те умират повече при такива бедствия, замърсяване на въздуха, майчино репродуктивно здраве. Мъже пък са по-уязвими към инфекциозни заболявания “.

 Зорница Спасова изясни още, че здравните неравенства, които се коренят в по-ниското социално-икономическо състояние на дамата, по-ниското възнаграждение и лимитираното време от домашни отговорности, грижи за семейство, незадоволително време за отмора и др, я вършат по-уязвима:

„ Това са тези полови или „ джендър въпроси “, който са нови в тактиките и проектите на страните за акомодация към изменение на климата. Първата страна, която приема такава тактика и проект за деяние е Мозамбик, при започване на 2010 година Нейното държавно управление е първото в света, което включва „ джендър въпроса “ в политиките за изменение на климата “.

„ Разликата сред въздействието на климатичните промени във връзка с половете се демонстрира в по-бедните страни, там където няма равнопоставено състояние сред половете, както и в земеделските райони “.

Адаптацията на дадена страна към измененият на климата изисква средства. Пример за това е закупуването на климатик за българските семейства. Позовавайки се на данните от последното броене, тя изясни, че България е на последно място в Европейски Съюз по снабденост с климатици в домовете. Половината от популацията не разполага с климатици в дома си, като се има поради, че по-голяма част от бедното население са дами.

Според специалиста, в България множеството хронично заболели са дами, а хронично болните, изключително със сърдечно-съдовете болести, които са преди всичко измежду хроничните болести, са уязвими към високите температури. Това са климатично чувствителни болести.

С климатичните промени ще се усилват последствията върху хората, повече ще се отразят на женския пол.

 Снимка: Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР