Изменението на климата заличава една от най-популярните дестинации в Аляска. Ще продължат ли посетителите да се връщат?

...
Група хора гледат гледката на ледника Менденхол на 8 юни
Коментари Харесай

Група хора се наслаждават на гледката на ледника Менденхол на 8 юни 2023 г. в Джуно, Аляска. Група хора гледат гледката на ледника Менденхол на 8 юни 2023 г. в Джуно, Аляска. - Авторски права AP Photo/Becky Bohrer от с APTN Публикувано на 08.07.2023 г. - 13:05

Претъпкана с туристи, столицата на Аляска се чуди какво ще се случи, когато нейният великолепен ледник се оттегли.

Хиляди туристи се изливат на крайбрежна алея в столицата на Аляска всеки ден от круизни кораби, извисяващи се над центъра. Доставчиците предлагат крайбрежни екскурзии и редици от автобуси са готови да отведат посетителите, като много от тях се насочват към перлата в короната на района: ледника Менденхол.

РЕКЛАМА

Скалист простор от сиво, бяло и синьо , ледникът се гъмжи от хеликоптери за разглеждане на забележителности и привлича посетители с каяк, кану и пеша. Толкова много идват да видят ледника и другите чудеса на Джуно, че непосредствената грижа на града е как да ги управлява, тъй като тази година се очаква рекорден брой. Някои жители бягат на по-тихи места през лятото и споразумение между града и круизната индустрия ще ограничи броя на корабите, които пристигат през следващата година.

Но изменението на климата топи ледника Менденхол. Отдалечава се толкова бързо, че до 2050 г. може вече да не се вижда от посетителския център, който някога се е издигал отвън.

Това повдига още един въпрос, който Джуно едва сега започва да обмисля: Какво ще се случи тогава?

„Отнесени“: Топящите се ледници в Пакистан заплашват милиони с опасни наводнения „Ние можем да променим“: Намаляването на емисиите може да спаси световните ледници, установява проучване

„Трябва да мислим за нашите ледници и способността да гледаме на ледниците като те се отдръпват“, каза Александра Пиърс, градски мениджър по туризма. Трябва да се съсредоточи и върху намаляването на въздействието върху околната среда, каза тя. „Хората идват в Аляска, за да видят това, което смятат за девствена околна среда, и наша отговорност е да я запазим за жителите и посетителите.“

Ледникът се излива от скалист терен между планини в езеро, осеяно с бездомни айсберги . Лицето му се е оттеглило на осем футболни игрища между 2007 г. и 2021 г., според оценки на изследователи от Югоизточния университет на Аляска. Маркерите на пътеките увековечават движението назад на ледника, показвайки къде някога е стоял ледът. След него са израснали храсталаци от растителност.

Докато масивни парчета са се отчупили, по-голямата част от загубата на лед идва от изтъняването поради затоплящите се температури, каза Еран Худ, професор по екологични науки от Югоизточния университет на Аляска. Менденхол вече до голяма степен се е оттеглил от езерото, което носи името му.

Учените се опитват да разберат какво могат да означават промените за екосистемата, включително местообитанието на сьомгата.

Надига се несигурност за туризма

Повечето хора се наслаждават на ледника от пътеки през езерото Менденхол близо до посетителския център. Пещери с шеметен блус, които привлякоха тълпи преди няколко години, се сринаха и водни басейни сега стоят там, където някога човек можеше да стъпи от скалите върху леда.

Манодж Пилай, работник на круизен кораб от Индия, направи снимки от популярна гледка през скорошен почивен ден.

„Ако ледникът е толкова красив сега, как би бил преди 10 или 20 години? Просто си представям това“, каза той.

Длъжностни лица от Националната гора Тонгас, под която попада зоната за отдих на ледника Менденхол, се подготвят за повече посетители през следващите 30 години, дори когато обмислят бъдеще, когато ледник се изплъзва от случаен изглед.

РЕКЛАМА

Агенцията предлага нови пътеки и зони за паркиране, допълнителен център за посетители и кабини за обществено ползване в къмпинг край езеро. Изследователите не очакват ледникът да изчезне напълно след поне един век.

Анализ: От топенето на ледниците до сушата, климатичната криза се разгръща в ИталияСнимане на топящите се ледници за бъдещите поколения

„Ние говорихме за „Дали струва ли си инвестицията в съоръженията, ако ледникът изчезне от поглед?'", каза Тристан Флухарти, рейнджър на гората в Джуно. "Ще продължим ли да получаваме същото количество посещения?"

Гръмящ водопад, който е популярно място за селфита, писти за сьомга, черни мечки и пътеки могат да продължат да привличат туристи, когато ледникът не се вижда от посетителския център, но „ледникът е голямата привлекателност“, каза той.

Наоколо 700 000 души се очаква да посетят тази година, с около 1 милион прогнози до 2050 г.

Други сайтове предлагат предупредителна история. Годишното посещение достигна своя връх през 90-те години на миналия век с около 400 000 до Begich, Boggs Visitor Centre, югоизточно от Анкъридж, като ледникът Портидж служи за привличане. Но сега, в ясни дни, част от ледника остава видима от центъра, който беше посетен от около 30 000 души миналата година, каза Брандън Рейл, говорител на Националната гора Чугач , която управлява сайта. Длъжностни лица обсъждат бъдещето на центъра, каза той.

РЕКЛАМА

„Къде да отидем с Begich, Boggs Visitor Centre?“ каза Рейл. „Как да го поддържаме актуален, докато вървим напред, когато първоначалната причина да бъде поставен там вече не е наистина актуална?"

В Менденхол рейнджърите говорят на посетителите за изменението на климата. Те имат за цел да „вдъхновят удивление и страхопочитание, но също така да вдъхновят надежда и действие“, каза Лаура Буххайт, заместник-областен рейнджър на гората в Джуно.

След сезоните на пандемията се очакват около 1,6 милиона круизни пътници в Джуно тази година през сезон, простиращ се от април до октомври.

Градът, сгушен в тропическа гора, е една спирка на обикновено едноседмични круизи до Аляска, започващи в Сиатъл или Ванкувър, Британска Колумбия. Туристите могат да напуснат доковете и да се придвижат нагоре по склона на планината за минути с популярен трамвай, да видят белоглави орли, кацнали на осветителни стълбове и да се насладят на оживена местна общност на изкуствата в Аляска.

В най-натоварените дни около 20 000 хора, равни на две трети от населението на града, се изсипват от лодките.

РЕКЛАМА

Градските лидери и големите круизни компании се съгласиха на дневен лимит от пет кораба за следващата година. Но критиците се притесняват, че това няма да облекчи задръстванията, ако съдовете продължават да стават по-големи. Някои жители биха искали един ден в седмицата без кораби. По седем кораба на ден са пристигали тази година.

Juneau Tours and Whale Watch е една от около две дузини компании с разрешителни за услуги като транспортиране или насочване на ледника. Серин Хътчинсън, генерален мениджър на компанията, каза, че търсенето е било толкова високо, че тя е близо до разпределението си по средата на сезона. Трансферът до ледника трябваше да бъде преустановен, но нейният бизнес все още предлага ограничени обиколки, които включват ледника, каза тя.

Други автобусни оператори достигат лимита си, а служителите по туризма насърчават посетителите да видят други места или да стигнете до ледника по различни начини.

Ограниченията за посещения могат да бъдат от полза за туристическите компании, като подобрят изживяването, вместо да накарат туристите да бъдат „подковани“ на ледника, каза Хътчинсън, който не се тревожи, че Джуно ще загуби своята блясък, докато ледникът се отдръпва.

„Аляска върши работата вместо нас, нали?" каза тя. „Всичко, което трябва да направим, е просто да се махнем от пътя и да оставим хората да се огледат и да помиришат и дишай.“

Колко много туризъм е твърде много?

Пиърс, мениджър по туризма на Джуно, каза, че тепърва започват дискусиите около това как трябва да изглежда една устойчива туристическа индустрия в Югоизточна Аляска.

В Ситка, където се намира задрямал вулкан, броят на круизните пасажери един ден по-рано това лято надхвърли населението на града от 8400 души, претоварвайки бизнеса, намалявайки скоростта на интернет и карайки служители да се запитат колко много туризмът е твърде много.

Джуно планира да проведе проучване, което може да насочи бъдещия растеж, като например изграждане на пътеки за туристически компании.

Кери Къркпатрик, жител на Джуно от близо 30 години, си спомня кога лицето на Менденхол беше „дълъг през водата и високо над главите ни“. Тя нарече ледника национално богатство заради неговата достъпност и отбеляза иронията в хеликоптерите, отделящи въглерод, и круизните кораби, които преследват топящия се ледник. Тя се тревожи, че сегашното ниво на туризма не е устойчиво.

Докато Менденхол се отдръпва , растенията и животните ще имат нужда от време, за да се приспособят, каза тя.

Хората също.

„Има твърде много хора на планетата, които искат да правят едни и същи неща“, каза Къркпатрик. „Вие не искате да бъдете човекът, който затваря вратата и казва: „Аз съм последният и ти не можеш да влезеш“. Но ние трябва да имаме способността да кажем „Не“ , не повече.“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР