Изменението на климата кара океаните да променят цвета си. Според

...
Изменението на климата кара океаните да променят цвета си. Според
Коментари Харесай

Изменението на климата кара океаните да променят цвета си

Изменението на климата кара океаните да трансформират цвета си. Според ново изследване цветът на океана се е трансформирал доста през последните 20 години, като повода за това евентуално е породеното от индивида изменение на климата.

Повече от 56 % от международния океан е трансформирал цвета си в степен, която не може да бъде обяснена с естествената колебливост, се споделя в изказване на екип откриватели, управителен от учени от Националния океанографски център в Обединеното кралство и Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати.

Според проучването, оповестено в списание Nature, през последните две десетилетия тропическите океани наоколо до екватора са станали по-зелени, което отразява измененията в техните екосистеми.

Цветът на океана се дефинира от материалите, които се намират в горните му пластове. Например в едно надълбоко синьо море има доста малко живот, до момента в който зеленият цвят значи, че в него има екосистеми, учредени на фитопланктона – растителноподобни микроби, които съдържат хлорофил. Фитопланктонът е в основата на хранителна верига, която поддържа по-големи организми като крил, риба, морски птици и морски бозайници.

Не е ясно по какъв начин тъкмо се трансформират тези екосистеми, споделя съавторът на проучването Стефани Дуткевич, старши теоретичен помощник в катедрата по науки за Земята, атмосферата и планетите и в Центъра за просвета за световните промени на MIT. Докато в някои региони фитопланктонът евентуално ще намалее, в други ще се усили – и евентуално във всички елементи на океана ще настъпят промени във типовете фитопланктон.

Океанските екосистеми са тънко уравновесени и всяка смяна във фитопланктона ще провокира талази по цялата хранителна верига. “Всички промени провокират дисбаланс в естествената организация на екосистемите. Този дисбаланс единствено ще се задълбочава с времето, в случай че океаните ни не престават да се затоплят ”, сподели тя пред CNN.

Това ще се отрази и на способността на океана да съхранява въглерод, споделя Дуткевич, защото другите типове планктон гълтам разнообразни количества въглерод.

Въпреки че откривателите към момента работят, с цел да изяснят какво тъкмо значат измененията, съгласно тях е ясно, че те се дължат на провокираното от индивида изменение на климата.

Ясна наклонност

Изследователите следят измененията в цвета на океана от космоса, като наблюдават какъв брой зелена или синя светлина се отразява от повърхността на морето.

Те са употребявали данни от спътника Aqua, който следи измененията в цвета на океана от повече от две десетилетия и е в положение да открие разлики, които не са забележими за човешкото око.

Анализирали са данните за измененията в цвета от 2002 до 2022 година, след което са употребявали модели на климатичните промени, с цел да симулират какво би се случило с океаните както при в допълнение замърсяване, обвързвано с нагряването на планетата, по този начин и без него.

Промените в цветовете съвпадали съвсем тъкмо с това, което Дуткевич планувал, че ще се случи, в случай че в атмосферата се прибавят парникови газове – че към 50 % от нашите океани ще трансформират цвета си.

Дуткевич, която от години прави симулации, които демонстрират, че океаните ще трансформират цвета си, споделя, че не е сюрпризирана от това изобретение.

“Но въпреки всичко намирам резултатите за доста отрезвяващи; още един сигнал за пробуждане, че провокираното от индивида изменение на климата [е] оказало доста влияние върху земната система ”, сподели тя по електронната поща на CNN.

Дуткевич съобщи пред CNN, че е мъчно да се каже дали измененията в цвета могат да станат забележими за хората, в случай че процесът продължи.

“Ако на някои места се доближи огромна сериозна точка: може би. Въпреки че ще би трябвало да изучавате цветовете известно време, с цел да можете да доловите измененията ”, сподели Дуткевич.

По-нататък Дуткевич ще се опита да разбере по-добре измененията в цветовете в другите райони на океана, както и да изследва какво може да ги провокира, сподели тя.

Изменението на климата кара океаните да трансформират цвета си

5 сериала по Нетфликс, които да гледате

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР