Изменението на климата е най-голямото дългосрочно предизвикателство пред глобалната икономика,

...
Изменението на климата е най-голямото дългосрочно предизвикателство пред глобалната икономика,
Коментари Харесай

Мрачен доклад от Давос за света, икономиката, разходите за живот, климата и демокрацията

Изменението на климата е най-голямото дълготрайно предизвикателство пред световната стопанска система, само че светът е минимум квалифициран да се оправи заради краткосрочни проблеми, водени от рецесията с разноските за живот, се споделя в отчет на Световния стопански конгрес от сряда, написа АП.

Докладът за световните опасности на групата, оповестен преди годишната среща на държавни водачи и бизнес елити идната седмица в швейцарския алпийски курорт Давос, предлага мрачна вероятност.

Докладът, основан на изследване на 1200 специалисти по риска, шефове на промишлеността и политици, споделя, че най-големите провокации през идващото десетилетие са свързани с околната среда, само че по-непосредствените провокации разсейват международните водачи, някои от които ще бъдат в Давос за панелни полемики на събитие, което беше подложено на критика, че не е довело до съответни дейности.

" Идните години ще показват сложни взаимни отстъпки за държавните управления, изправени пред конкурентни опасения за обществото, околната среда и сигурността ", съгласно отчета, направен в съавторство с световния осигурителен брокер Марш Макленън и Zurich Insurance Group.

" Неуспехът да се смекчи изменението на климата е класиран като една от най-тежките закани в кратковременен проект, само че е световният риск, за който се счита, че сме минимум готови ", се споделя в отчета.

От 10-те най-големи дълготрайни провокации респондентите споделиха, че първите четири са свързани с климата: некадърност за ограничение или адаптиране към изменението на климата; естествени бедствия и рискови климатични условия; загуба на биоразнообразие; и колапс на екосистемата.

Краткосрочните опасности тестват обещанията за постигане на чисти нулеви излъчвания на въглероден диоксид, улавящ топлината и " разкриха разликата сред това, което е научно належащо и политически задоволително ", се споделя в отчета.

" Трябва да сме по-добри в балансирането на краткосрочната вероятност на риска с дълготрайната вероятност на риска ", сподели Каролина Клинт, началник по ръководство на риска в Marsh " и би трябвало да вземем решения в този момент, които може да наподобяват контраинтуитивни, тъй като може да бъде малко скъпо първоначално, само че е просто неизбежно ".

Един образец е огромната инвестиция, нужна за ускорение на прехода от изкопаеми горива към устойчива сила, сподели Клинт.

На първо място в листата с провокации през идващите две години е рецесията с разноските за живот, провокирана от пандемията COVID-19 и войната на Русия в Украйна, която докара до скок на цените на храните и силата, притискайки финансите на семействата по целия свят.

Други вторични земетресения, провокирани от пандемията и войната, алармираха за нова и по-мрачна епоха за международната стопанска система.

Правителствата и централните банки са изправени пред алтернативата да обуздаят инфлацията посредством повишение на лихвените проценти, което крие риск от предизвикателство на криза, или да харчат пари, с цел да предпазят хората от най-лошите й резултати, което може да усили към този момент високите равнища на обществен дълг.

Докладът също по този начин споделя, че деглобализацията е все по-популярна. Войната в Украйна акцентира зависимостта на Европа от съветския нефт и природен газ, до момента в който дефицитът на микрочипове, провокиран от пандемичните ограничавания, акцентира разпространяването на производството на полупроводници в Азия.

" Икономическата война се трансформира в норма ", се споделя в отчета. Напрежението ще нараства, защото световните сили употребяват икономическите политики в отбранителна посока, с цел да понижат зависимостта от противници, и нападателно, с цел да лимитират възхода на конкуриращи народи.

Освен това обществото е все по-поляризирано. Икономическите и обществените разделения се трансформират в политически, като хората са надалеч един от различен по въпросите на имиграцията, пола, репродуктивните права, религията, климата и други - което способства за упадъка на демокрациите.

Голям фактор е дезинформацията и дезинформацията от политически авторитетни персони, разпространяващи крайни вярвания и изменящи изборите посредством " ехтене камери " в обществените медии, се споделя в отчета.

Друг възходящ риск са киберпрестъпленията и кибернесигурността, произлизащи от все по-свързани публични услуги като транспортни, финансови и водни системи, което ги прави уязвими на онлайн спирания и офанзиви.

Състезанието за създаване на нови технологии в области като изкуствения разсъдък, квантовите калкулации и биотехнологиите ще предложи частични решения на някои рецесии, се споделя в отчета, само че също по този начин може да разшири неравенството, защото по-бедните страни не могат да си ги разрешат.

" Произтичащата нова икономическа епоха може да бъде едно от растящите разлики сред богатите и бедните страни ", се споделя в отчета " и първото връщане обратно в човешкото развиване от десетилетия ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР