Изменението на климата е едно от най-големите предизвикателства за развитието

...
Изменението на климата е едно от най-големите предизвикателства за развитието
Коментари Харесай

Международната финансова корпорация и Глобалната мрежа от градове C40 се обединяват з изграждане на тръбопроводи за зелени инвестиции

Изменението на климата е едно от най-големите провокации за развиването на нашето време: в случай че не бъде овладяно, то може да докара до беднотия още 132 милиона души през идващото десетилетие. Международната финансова корпорация (IFC) и Глобалната мрежа от кметове C40 признават нуждата от предприемане на по-бързи, по-справедливи и по-амбициозни приобщаващи дейности в региона на климата в този момент. Затова сплотяват напъните си в поддръжка на градовете, които съставляват повече от 60 % от световните излъчвания на парникови газове и употребяват две трети от международната сила – в построяването на тръбопроводи за зелени вложения. В подтекста на Световната среща на върха на кметовете C40, която се организира тази седмица в Буенос Айрес, страните подписаха меморандум за съгласие (MoU) за интензивно съдействие в планове, включващи инструментите за разработка на Плана за деяние за климата (CAP) на C40 и напредналите практики на IFC за запазване на околната среда Excellence in Cities (APEX) програмен продукт. APEX е иновация на IFC, която оказва помощ на общините да разпознават и приготвят вложения в зелени решения в четири основни области – сила, вода, боклуци и публичен превоз. APEX употребява прозрения за данни от напреднали зелени практики по света и CAP на градовете, с цел да сътвори персонализирани решения за градовете.
Чрез това партньорство IFC ще бъде в по-добра позиция да помогне на градовете да привлекат частен капитал за финансиране на своите предпочитани за климата инфраструктурни планове. IFC се ангажира да активизира комерсиално финансиране за предпочитани локални планове, да свързва градовете с финансовите пазари и да им оказва помощ да се подобрят тяхната платежоспособност “, сподели Мануел Рейес-Ретана, районен шеф за Латинска Америка и Карибите в IFC. „ Градовете C40 по света създават амбициозни, обективни проекти за деяние в региона на климата, с цел да открият явен път за групово понижаване на половина на излъчванията до 2030 година Но е нужна забележителна работа, с цел да се трансфорат те в капиталови проекти, ” сподели Андреа Фернандес, ръководещ шеф, Финансиране на климата, познания и партньорства, C40 Cities. В момента IFC ползва пилотни планове по целия свят и в доста случаи, като Меделин в Колумбия, Кесон Сити във Филипините и Лима в Перу, надгражда съществуващите проекти за деяние за климата C40 на градовете. C40, световна мрежа от кметове на близо 100 водещи международни града, предприемащи незабавни дейности за справяне с климатичната рецесия, поддържа градовете в създаването на проекти за деяние в региона на климата, които имат равнището на упоритост и дейности, нужни, с цел да изиграят своята роля за реализиране на задачите на Парижкото съглашение.
Съгласно съглашението, което акцентира по-широката цел за отваряне на нови пътища за по-задълбочени и устойчиви взаимни дейности, IFC и C40 ще оказват помощ на градовете да разработят зелени капиталови канали в спомагателни планове APEX, като се стартира от Латинска Америка с капацитет за разширение на самодейността към други райони. Страните чакат това съдействие да помогне за построяването на прелиминарен набор от планове над 500 милиона $. IFC е член на Групата на Световната банка и е най-голямата световна институция за развиване, фокусирана върху частния бранш в нововъзникващите пазари. Институцията работи допълнително от 100 страни, употребявайки своя капитал, опит и въздействие, с цел да сътвори пазари и благоприятни условия в разрастващите се страни. През фискалната 2022 година IFC отдели рекордните 32,8 милиарда $ за частни компании и финансови институции в разрастващите се страни, употребявайки силата на частния бранш за преустановяване на крайната беднотия и стимулиране на споделения разцвет, до момента в който стопанските системи се борят с въздействието на пандемията от COVID-19.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР