Измамниците от благотворителната фондация Хелп Карма“ са напът да се

...
Измамниците от благотворителната фондация Хелп Карма“ са напът да се
Коментари Харесай

Пръснаха 7,5 млн.: Мошениците от „Хелп Карма“ се измъкват без присъди

Измамниците от благотворителната фондация „ Хелп Карма “ са напът да се измъкнат безусловно безнаказано по аферата с фрапиращите злоупотреби с милиони левове от донори, научи „ Уикенд “ от собствен източник от прокуратурата.

Повече от 2 години след скандалния репортаж на Би Ти Ви, в който беше разкрито, че над 7,5 млн. лева, събрани от дарения за разнообразни дела, не са отишли по предопределение, босът на фондацията Константин Кръстев и дясната му ръка Ралица Енева към момента са изправени пред съда. Нещо повече – от Софийска градска прокуратура даже не са внесли обвинителен акт против наглите бездушници.

От държавното обвиняване не дават информация по какъв начин се движи следствието против „ Хелп Карма “, само че от собствен източник „ Уикенд “ научи, че до този миг са разпитани над 60 очевидци, измежду които и няколко излъгани донори, чиито средства не са били разходвани по предопределение. Показания още преди година е дала и журналистката от Би Ти Ви Мария Цънцарова, която разкри гнусната незаконна скица с дарения. Тя е била сезирана от подведени донори.

Озадачаващо обаче, против шефът на „ Хелп Карма “ Константин Кръстев липсват обвинявания за документални измами, които елементарно могат да бъдат потвърдени при обзор на множеството неистинен документи за фиктивно платени суми за лекувания на пациенти в Съединени американски щати и в Европа.

Такъв да вземем за пример е случая с болно от левкемия момче, чието лекуването е било платено напълно от здравната каса. Но в уеб страницата на фондацията е записано, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, още веднъж за сметка на НЗОК, само че в уеб страницата е отразено, че са платени 25 000 евро, напомня „ Уикенд “.

Срещу „ Хелп Карма “ липсват и обвинявания за неплащане на осигуровки. За да си спестят разноските, от менте фондацията са заявили, че заплащат по 50 000 лв. месечно на техническия шеф Сланчо Славчев, който обаче действително прибирал 6000 лв. заплата, а останалите пари разпределял сред останалите чиновници от IT отдела на „ Хелп Карма “. „ Експертът “ Славчо е получил и заем от над 70 000 лв. от фондацията, сякаш с цел да си купи апартамент.

Черната каса за милиони в „ Хелп Карма “ е оперирала главно с пари, събирани от наивни донори. Според данни от следствието, за интервала 2019-2020 година, менте благотворителите са прибрали 2,5 млн. лева за заплати и бонуси. От събраните общо от „ Хелп Карма “ 21,2 млн. лева за дарения, едвам 13,7 млн. лева са отишли по предопределение.

Реклама

За сметка на елементарно доказуемите закононарушения, следствения отдел на Софийска градска прокуратура повдигна преди година обвиняване за длъжностно заграбване против шефа и ръководител на управителния съвет на „ Хелп Карма “ Константин Кръстев. Обвинението обаче може и да не издържи в съда, в случай че въобще бъде импортирано, признава източник на „ Уикенд “ от държавното обвиняване.

„ По обвиняването за длъжностно заграбване от дарения Константин Кръстев ще бъде оправдан заради две аргументи. Първо няма закон за дарителството и, второ, – Кръстев пледира, че не е отклонил пари, защото те са в сметките на „ Хелп Карма “, които са запорирани.

Още преди да му бъдат предявени обвинявания, той е върнал сумата от 300 000 лв., която през 2019 година е постъпила по негова сметка от „ Хелп Карма “. Адвокатите му пледират, че става въпрос за техническа неточност и че откакто парите са възобновени преди образуването на наказателно произвеждане, значи не е налице закононарушение “, твърди осведомен с безплодното следствие по гнусната спекулация с отклонени пари от дарения за заболели деца.

Сред разпитваните по аферата „ Хелп Карма “ е бил и пулмологът проф. Коста Костов, шеф на бутафорния медицински съвет на фондацията, който сякаш се явява поръчител, че това, за което се събират пари, е тъкмо и тествано. Проф. Костов, другояче почитан доктор, е чичо на Константин Кръстев. В обясненията си пред прокуратурата, изтъкнатият пулмолог е защитил племенника си, като е оповестил, че в доста случаи е давал безвъзмездни медицински мнения по разнообразни проблеми по молба на „ Хелп Карма “.

Други разпитани лекари са се отметнали от думите си пред Мария Цънцарова, че не знаели, че са членове на Медицинския съвет на фондацията. Макар и да не са заседавали и давали мнения, лекарите били осведомени, че ще бъдат търсени за подпомагане при зародили проблеми за лекувания от „ Хелп Карма “.

Данъчната инспекция, която е осъществена от Национална агенция за приходите на Константин Кръстев и Ралица Енева по искане на прокуратурата, не е открила фрапиращи нередности, настояват осведомени с следствието. Засега няма данни дали проверката на финансовите потоци в „ Хелп Карма “ е открила осъществени закононарушения. 

От фондацията упорстват, че са уведомили на уеб страницата си всички донори, че прибират комисионна от даренията им, с цел да се устоят. Нямало закон, който да лимитира удържането на такси и комисионни при правене на дарения, упорстват скъпо платените юристи на фондацията.

Така по всяка възможност аферистите от „ Хелп Карма “ даже няма да влязат в правосъдна зала за гнусната финансова машинация, а в случай че въпреки всичко делото стигне до съда, то шанса Кръстев, Енева и компания да се снабдят с неоправдателни присъди, клони към нулата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР