Измамници използват снимки на болно дете от Румъния, за да

...
Измамници използват снимки на болно дете от Румъния, за да
Коментари Харесай

Как измамници събират средства със снимка на болно румънче

Измамници употребяват фотоси на болно дете от Румъния, с цел да събират дарения. Призивът за помощ е оповестен преди седмица. От него излиза наяве, че родителите на детето с рядка диагноза търсят помощ. Оказва се обаче, апелът е машинация, а бебето е румънче. 

„ Разочарована съм от подправената акция. Разбрах след известие, получено от българка. Заедно с това съм щастлива, че съумях да срещна тези специфични хора и да науча за фондацията „ Павел Андреев “, разяснява пред bTV Лоредана Михаела, майка на болното дете.

За измамата първи оповестяват от фондация " Павел Андреев ". Казват, че такива случаи не са казус. Именно те се свързват с майката на детето, с цел да й оповестят за измамата.

„ Когато видях акцията това, което ме озадачи, беше диагнозата - тежко кожно заболяване, много рядко срещана диагноза, за която по принцип не се провеждат благотворителни акции. Постфактум това което видях, е, че сметката, по която се събират средствата, не е българска, което също е тревожно. Постът им върви от няколко дни. Първо сложиха френска сметка, а по-късно единствено PayPal акаунт и доколкото знам, през вчерашния ден са поставили друга сметка. Постът им продължава да върви, с което потъват от ден на ден пари “, разяснява Павел Андреев.

" Майката беше извънредно обезпокоена, че в България се събират средства за нейното дете, само че под подправена акция. Тя удостовери, че си има паралелна акция, само че в Румъния, и въобще това не са сметките, по които се събират средствата. Майката пожела да пусне акция при нас, с цел да може българите, които въпреки всичко желаят да я поддържат, в действителност да я поддържат, и тези средства да отидат към болничното заведение за лекуване на детето “, показват от фондацията.

„ Те ми помогнаха да схвана за подправената акция и в това време ми помогнаха да събера пари за лекуването на момченцето ми в Испания. Сумата е 85 хиляди евро, като към момента ни трябват 30 хиляди, благодаря на всички ви за помощта “, споделя Лоредана.

Фалшивата дарителска акция към този момент е събрала над 10 хиляди споделяния в обществените мрежи.

„ 10 хиляди споделяния значи 1 милион неповторими души, които са видели поста, моята прогноза е за няколко стотин хиляди лв., които са потънали “, показва Павел Андреев.

Подобен опит за кражба на дарения има съвсем всеки месец, регистрират от фондацията.

„ Доста постоянно се случва, най-малко по един път в месеца и тук е моментът да кажа на хората, че е значимо да вършат своите благотворителни акция, както го вършат във Франция и Англия - през благотворителни организации и сдружения, тъй като те са контролирани от закона, тях ги има и постоянно ще ги има и те там постоянно могат да потърсят парите си. Давам паралел към акцията, която преди време се пробваха да провеждат в моята платформа за онкологично болно дете, за което те, откакто пробваха да изтеглят парите, ние разбрахме, че това е машинация. Съответно виновниците са предадени на прокуратурата. За тази съответна акция аз не съм подал сигнал, само че част от аудиторията ми е подала и допускам, че полицията ще се задейства в най-кратък период “, разяснява Павел Андреев.

Всекидневно в обществените мрежи се появяват десетки постове за набиране на средства. Важно е обаче да знаем по какъв начин да разпознаваме същинските.

„ Най-сигурният метод е да се търси здравна документи. Да търсят достоверна история, да изчакат медиите да стартират да отразяват тази акция, да търсят оферта и когато за дадена сметка се твърди, че е дарителска, да търсят контракт за дарителска сметка, което е единственото доказателство, че сметката в действителност е такава и в действителност средствата, които постъпват по сметката, са за подаяние, тъй като подаяние, което е направено към персонална сметка с съображение подаяние за лекуване, въобще не значи, че ще се употребяват за подаяние. Може да бъдат употребявани за каквото индивидът реши, защото това е непринуден акт “, показва Павел Андреев.

А акцията за бебето Давид продължава, макар изгубените средства поради недоброжелатели. Майката на момченцето се надява, че скоро парите ще бъдат събрани и ще заминат за болничното заведение в Испания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР