Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет за

...
Инспектор Коста Котавов предупреждава: Измамни схеми за източване на банкови карти набира все повече сила в цялата страна

Снимка:Pixabay/TheDigitalWay

Коментари Харесай

Инспектор Коста Котавов предупреждава: Измамни схеми за източване на банкови карти набира все повече сила в цялата страна

Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет за стотици хиляди левове набира от ден на ден мощ в цялата страна, сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия контрольор Коста Котавов – бранш „ ПИП “ ОДМВР-Сливен.

Двама души на 24 и 26 години бяха арестувани във Варна за осъществени измами в интернет, по досъдебно произвеждане формирано в ОДМВР-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен. Те са получавали достъп до банкови сметки на разнообразни консуматори в цялата страна. Измамените са доста, а откраднатите пари са стотици хиляди левове.

„ От началото на 2023 година се усилват подадените заявки от жители

за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това закононарушение се прави на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са дали данни на измамниците, с които те са източвали сметките им “, изясни Котавов.

„ Хората, които правят тези закононарушения, са извънредно добре готови и е доста мъчно да им се противодейства. Съветвам хората при приемане на имейл, в който им се желаят персонални данни, пароли, данни от персоналните карти – да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни “, посочи инспекторът.

Той прикани жителите да бъдат деликатни и с онлайн извършването на покупки, тъй като нарушителите, оперирайки с непознати банкови сметки, са доста изобретателни.

 

Източник: 24 часа

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР