Измамите, за които е обвинен българинът, са извършени от януари

...
Измамите, за които е обвинен българинът, са извършени от януари
Коментари Харесай

Българин, работил в колцентър, ще бъде екстрадиран в Германия. Грозят го 15 г. затвор

Измамите, за които е упрекнат българинът, са осъществени от януари 2019 до декември 2020 година, като засегнатите хора живеят в разнообразни обитаеми места в Германия. Според Наказателния кодекс на Федералната република, оптималният размер на плануваното наказване за закононарушенията, в които е упрекнат българинът, е 15 години затвор. Никола Б. е задържан на 25 октомври 2023 година във Варна.

Заедно със свои сътрудници, част от които също търсени от Германия, младият мъж работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с подправена идентичност по телефона и посредством имейл на клиенти в Германия, уверявали ги, че работят за разнообразни онлайн платформи и с обещания за огромни облаги ги убеждавали да влагат обилни суми във финансови принадлежности. Вместо да бъдат вложени, подадените средства били превеждани по сметки на групата.

Основният спор сред страните е за това къде е осъществено закононарушението. Представителят на Апелативната прокуратура приема, че измамата е довършена на мястото на реализиране на имотната щета - където е станало разпореждането с парични средства, а точно в Германия. Защитата смята, че няма доказателства за ощетени немски жители, т.е. няма машинация.

Адвокатите отстояват тезата, че отчасти действието е осъществено в нашата страна, а в тези случаи използван е българският закон. Ако въпреки всичко е имало ощетяване, то не е осъществено от търсеното лице, тъй като Никола не е боравел с финансови средства, а единствено е предложил артикули, благосъстоятелност на сдружението - негов шеф.

Апелативният съд съобрази обвиняването: съгласно немските управляващи 28-годишният мъж е бил част от незаконна формация от лица, умишлено и съзнателно обединени, с цел да извършат продължителна, взаимна " кибертърговска машинация ". Съгласно описаното в Европейската заповед за арест, вследствие на телефонните си диалози Никола осъществил 40 депозита в размер на 328 951 евро. Срещу него не са водени досъдебни производства в България за въпросните действия.

Варненският апелативен съд е безапелационен, че за изцяло и дейно следствие, поради трансграничната специфичност на закононарушението, би трябвало да се отдаде приоритет на юрисдикцията на издаващата страна. Там е почнало наказателно гонене, там са жертвите на действията, там са събрани доказателства. Затова и посредством предаването на желаното лице на немските правосъдни управляващи, то ще има действителна опция да осъществя пълноценно и дейно отбраната си, в това число и като взе участие в процеса на събиране на доказателства. Молещата страна е подсигурила опцията българинът да бъде върнат в родината си за изтърпяване на вероятно дейно наказване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР