Изложбата С четка и палитра на Васил Чакъров може да

...
Изложбата С четка и палитра на Васил Чакъров може да
Коментари Харесай

"С четка и палитра" в галерия "ЛорънЪ" - 20 дни с Васил Чакъров и неговата маслена живопис



Изложбата " С четка и палитра " на Васил Чакъров може да бъде забелязана в изложба " Лоранъ " до 2 април 2021 година в София. Васил Чакъров е роден през 1934 в с. Багренци, община Кюстендил и умря през 2018. Завършил е Учителския институт в Дупница.

" Тази галерия е несъмнено огромно събитие за всички ценители на същинското изкуство и аз се веселя, че столичани имат разполагаем 20 дни, с цел да се срещнат с неговата маслена живопис. Не инцидентно изложбата по този начин сме нарекли я - " С четка и палитра " - той доста малко е работил в тази техника. Той е прочут, огромен занаятчия на акварела, портретни шаржове, работил е и в карикатурата, в най-различни области на изкуството, само че в края на 80-те години, за три-четири години той основава няколко живописни цикли в маслена техника . За изложбата в изложба " Лоранъ " ние сме подбрали от тези цикли. Това са пейзажи както от България, Самоков, където минава по-голямата част от живота му, Жеравна, Банско, а също по този начин има и едни чудесни пейзажи от Берлин, където той за известно време е на пленер с сътрудници ", сподели в предаването " Закуска на тревата " Ружа Маринска, изкуствовед.

 Картина „ Жеравна “ на Васил Чакъров Снимка: Галерия „ Лоранъ “

Според Ружа Маринска картините, които са събрани в изложбата, " приказват освен за душевната настройка на Васил Чакъров, излъчват светлина, ведрина, топлота, човечност, само че те поразяват с изумително майсторство ".

" Няма една инцидентна маска, няма една недобре открита комбинация, няма един мръсен цвят. Удивително е това качество на работите, което се съчетава с особена психика ".
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР