Изложбата Персонализирани традиции стана прелестна, казва инициаторът и двигателят на

...
Изложбата Персонализирани традиции стана прелестна, казва инициаторът и двигателят на
Коментари Харесай

Явора Петрова: Зрителите имат нужда от красота

Изложбата " Персонализирани обичаи " стана прелестна, споделя основателят и моторът на концепцията, художничката Явора Петрова и разяснява:

Това е по този начин, тъй като в нея се събраха двата полюса: от една страна изконното, българското, традициите в работата, в живота дружно с естествените сили и стихии, а от друга - актуалното изкуство на младежи, които живеят в Берлин. Така се получи искра, която  дава резултати.  
Като одобрен художник Явора Петрова от години предизвиква гения на своите по-млади сътрудници, не пести сили и хрумвания, с цел да им помогне в тяхното налагане в художествения живот. Макар да декларира, че всяка последваща галерия за нея е ново начало, а не продължение на това, което е стартирано във времето, Явора не отхвърля и връзката с традицията:

Научих се да схващам живота със своята дихотомия, т.е. по едно и също време тук и в този момент съществуват две истини - радикално противоположни, само че и двете с право на битие. В случая актуалният взор и традицията.

 Явора Петрова Проектът " Персонализирани обичаи " в изложба " Ракурси " събира Явора Петрова и младите създатели Ирма Водева, Велислава Гечева, Зоран Георгиев и Антония Ангелова. Явора е безапелационна, че с творбите си (създадени и показани през годините ) и най-много с " Бъдник ", която показва в изложбата, има предпочитание да покаже хубостта, която стопира дъха. И още нещо. Художничката е уверена, че в " пейзажа на актуалното изкуство доминират иронията и студенината ". Зрителите, обаче, които обичат изобразителното изкуство, имат потребност от хубост, от вяра и обич, споделя Явора и добавя, че посланието й към тях е, употребявайки традицията да се опитат да бъдат щастливи в актуалния живот.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР