Изложбата отразява някои от най-важните моменти от творчеството на Милка

...
Изложбата отразява някои от най-важните моменти от творчеството на Милка
Коментари Харесай

Изложба за авторката на първия български роман-пътепис в Столична библиотека

Изложбата отразява някои от най-важните моменти от творчеството на Милка Петрова-Коралова. Тя е самобитно пътешестване по житейския път на Писателката, Скиталката, Дъщерята на света. Доста години М. Петрова-Коралова бе забравена интелектуалка, част от българския хайлайф, която възкръсна за нов живот.

В акцентите на тази експозиция на Столична библиотека се открояват основни моменти от живота ѝ, станали мотив за основаването на нейния шедьовър - приключенският роман-пътепис за юноши „ Сама по света ". Според мнозина наши литературни светила той е без аналог в българската литература. Посетителите ще почувстват силата и креативния капацитет на невероятния писателски тандем Милка Петрова - Емил Коралов. Двамата, част от интелектуалния хайлайф на България от това време, са основатели и на знакови литературни издания както за деца и юноши (вестник с библиотека „ Весела тайфа " ), по този начин и за възрастни.

В изложбата ще бъдат включени книги от фонда на Столична библиотека, документи и персонални движимости от фамилиите Коралови, Генчеви и Стоеви. Изложбата ще бъде допълнена с постери, отрязващи живота и активността на Милка Петрова-Коралова, и на Андрей Коралов.

Достоен техен правоприемник е междинният им наследник Андрей Коралов (1938-1987), чиято 80-годишнина честваме тази година. Музиковед и експерт в региона на музикалната хармония, доцент Андрей Коралов оставя на музикалната общност у нас значими критически книги, които също са показани в изложбата.
Откриването на изложбата ще бъде придружено с представянето на новото разширено издание на романа-пътепис „ Сама по света ", включващо и историята на основаването на тази емблематична творба на българската детско-юношеската литература.

31 май 2018 година 2018 година (четвъртък) от 18:00 ч. в изложба „ София ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР