Изложбата От Малага до Виена, минавайки през София, която включва

...
Изложбата От Малага до Виена, минавайки през София, която включва
Коментари Харесай

От Малага до Виена, минавайки през София

Изложбата " От Малага до Виена, минавайки през София ", която включва произведения на представители на семейството Санча от XIX век до през днешния ден, ще радва феновете до 7 юли в Националната галерия/Двореца. За малко повече от век от нея са излезли близо двадесет художници. От тях четирима са свързани посредством своята житейска орис и изкуство с България. Това са Франсиско Санча Ленго, роден през 1874 година в Малага, Испания, умрял през 1936 г.; Хосе Мария де Санча и Падрос, роден през 1908 година в Ел Ескориал, умрял през 1994 г.; Алисия Хосе Санча-Нахтигал и Бенямин, неин наследник, роден през 1988 година във Виена. Кураторка на изложбата е проф. Аксиния Джурова.

Ако в предходния цикъл на Алисия, индивидът свиреше в градината за птиците, персийският килим бе застлан на тревата и по този начин тя прехвърляше своя домакински парадайс измежду природата, в този момент пауни, врабчета, маймуни, магарета и други животни са населили интериора, трансформирали го в земен парадайс. Не тапети от пейзажи изпълват дома, а животинският свят е населил хола, спалнята, кухнята. За Алисия животните имат също разсъдък, усеща, познават насладата и тъгата не по-зле от нас.

Бенямин е най-младият представител на семейството Санча. Завършва Университета за приложни изкуства във Виена, компетентност графика. Редовно взе участие в групови и независими изложения във Виена, Грац и Любляна. През 2012 година получава премията " Артист на годината " на Австрийското национално радио. Независимо че някои от членовете на семейството в никакъв случай не са се срещали, в изложените произведения може да се наблюдава приемствеността в тяхното творчество. Да се види, че обичта към изобразяваното се е предавала от потомство на потомство, от Франсиско на Хосе, от него на Алисия, а от нея на Бенямин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР