Изложбата на Регионалния етнографски музей в Пловдив - Престилката -

...
Изложбата на Регионалния етнографски музей в Пловдив - Престилката -
Коментари Харесай

Изложба показва мястото и ролята на престилката в женското традиционно облекло

Изложбата на Регионалния етнографски музей в Пловдив - " Престилката - знак и апотропей ", част от формалната стратегия " Наследство II " на Пловдив - Европейска столица на културата, ще бъде открита на 30 март от 18 ч.
В нея ще бъде показана богатата сбирка от текстил на проф. Юлия Дилова и по-специално мястото и ролята на престилката в женското обичайно облекло. Ще разберем за какво е толкоз значим този детайл от костюма на дамата, за какво е в разнообразни цветове, какво значат знаците върху нея, нейните обредни функционалности и какви са другите й имена. Ще се потопим в един цветен свят със свое значение и история.
Изложбата има за цел да показа и значимостта на наследството... Било то движимост, ария, традиция, ние израстваме с него, носим го в себе си и го предаваме на поколенията след нас. То ни дава неподозирана мощ, обогатява ни и ни разрешава да се докоснем до времена, постоянно непознати за нас. Наследството ни оказва помощ да оформим нашата еднаквост, учи ни да ценим историята.
С този план Регионалният етнографски музей в Пловдив се надява да даде повече публичност на колекционерството и дарителството като добра процедура за запазване на културно-историческото завещание.
Проектът включва и най-новото издание на музея - каталога " С обич към изтъканото ", който показва и останалата част от скъпата сбирка на проф. Юлия Дилова - дарена на РЕМ - Пловдив, от щерка й Цветина Ерохина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР