ИзложбаТА на Мариела Гемишева БЕ ОТКРИТА ТАЗИ ВЕЧЕР В КЪЩАТА-МУЗЕЙ

...
ИзложбаТА на Мариела Гемишева БЕ ОТКРИТА ТАЗИ ВЕЧЕР В КЪЩАТА-МУЗЕЙ
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък уважи премиерата на Седем седмици в Париж“

ИзложбаТА на Мариела Гемишева БЕ ОТКРИТА ТАЗИ ВЕЧЕР В КЪЩАТА-МУЗЕЙ НА НЕНКО БАЛКАНСКИ при огромен интерес

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова бе измежду гостите на формалното разкриване на изложбата на Мариела Гемишева, в партньорство с Ивана Кълвачева, довечера „ Седем седмици в Париж “ в залата на къщата – музей на Ненко Балкански.

7-те персонални авторски споделяния, под формата на колажи на известния дизайнер – експериментатор показа доктор Пламен Петров, новият шеф на Художествена изложба – Казанлък: „ Един артикул, част от Програмата „ Дилаози “, в който ще се опитаме с разнообразни модерни актьори и екипа на галерията да търсим разнообразни диалози, връзки и асоциации с фонда на Художествена изложба – Казанлък и актуалното изкуство. “, вкара публиката към експозицията новият шеф на Художествената изложба изкуствоведът и доктор по история Пламен Петров. „ За нас е чест, че тази платформа започва с плана на Мариела Гемишева. Един план, който при първия ни диалог тя назова „ Седем седмици в Париж “. Той ги дефинира като „ пресечна точка “ с изкуството на Ненко Балкански, който 1939-1940 година, дружно с редица други български художници, по огромна самодейност тогава на Министерство на просветата шества до френската столица и Франция. „ Столица, която никого не оставя безучастен и всеки в спомените си ще открие онази, малко мрачна история на Париж... „ Тази мрачна природа е отразена в техните творби. В натюрмортите („ мъртва природа “) на Ненко Балкански той рядко се вглежда в общия контур на града. Дори, когато го прави посредством натюрмортите. “, уточни доктор Петров. „ Вижте по какъв начин 80 години по-късно един различен художник, по-известен в арт средите като едно „ невъзпитано момиче “ от Казанлък, което прави истински фешън решения, тя е някак единствена на тази сцена, съчетавайки погледа към модата и този на актуалния актьор, амалгама, която по нашите географски ширини не мога да посоча друго име... Това „ момиче “, 80 години по-късно, без никакъв режисиран жест, нейният взор пресича погледа на Ненко Балкански. “, сподели Пламен Петров и разкри друга креативна среща в орисите на двамата създатели. „ Поглед, който е белязан освен през Казанлък, а и в София, тъй като, когато след довеждане докрай на Академията се прибира в родния Казанлък, с цел да преподава, а сетне се връща в София, се открива на улицата „ Иван Асен Втори “ – улицата, по която Мариела всеки ден минава, същото място. Тези пресечни точки са обрисувани доста невидимо и претенциозно в пространството на галерията. “, означи новият шеф на Художествената изложба естествено срещнатите креативен гледни точки.

Авторът, известната с истински и впечатляващи пробни решения в региона на модата и арт пърформанса казанлъчанка Мариела Гемишева показа: „ От Париж се прибрах в положение на супер самота, само че това те прави още по-смел. “. Тя благодари за специфичното място, на което е попаднала. „ Това, което направихме с екипа на Художествена изложба – Казанлък за мен е извънредно елегантно! Една тежка страст, с която се върнах от Париж попадна на извънредно особено и елегантно място тук. “, разкри Мариела Гемишева. „ За мен е голяма чест тъкмо тук да се сблъскам с класическа модерна живопис, освен в роден Казанлък, а на това особено място - къщата-музей на Ненко Балкански! “. Популярният фешън дизайнер даде сериозна поръчка към публиката в Казанлък за срещи със актуалното изкуство: „ Мисля, че това, с което разполага Община Казанлък и Галерията все по-често ще се среща със модерно изкуство, тъй като Казанлък е извънредно място за това и изобщо за доста повече прекарвания! “.

Експозицията може да бъде забелязана от през днешния ден до 7 ноември 2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР