Изложбата „Миналото днес“ е опит да се направи връзка между

...
Изложбата „Миналото днес“ е опит да се направи връзка между
Коментари Харесай

Четвъртата изложба „Миналото днес“ представя Русе отвисоко

Изложбата „ Миналото през днешния ден “ е опит да се направи връзка сред предишното и сегашното на Русе

Традиционната галерия „ Миналото през днешния ден “, която се осъществя по концепция на Държавен списък - Русе, с финансовата поддръжка на Общинска фондация „ Русе-град на свободния дух “ и „ Експрес Сервиз “ ООД, бе открита нощес. Таблата са експонирани в центъра на града, по ул. „ Александровска” против Съдебната палата, и ще останат там до късна есен.

Изложбата „ Миналото през днешния ден “ е опит да се направи връзка сред предишното и сегашното на Русе, като по новаторски метод покаже на необятната общност какъв е бил градът в средата на ХХ в. и през днешния ден. Четвъртото следващо издание на изложбата ни показва града отвисоко. Експонираните архивни фотоси се съхраняват в Държавен списък – Русе и са снимани от аероплан. До тях са съпоставени снимки от сегашното, снимани с дрон от най-хубавите фотографи на Русе – Явор Мичев и Милчо Йовчев. Изложбата показва избрани региони от града: пл. „ Свобода”, пл. Батенберг, бул. „ Цар Освободител”, Парка на младежта и други Контрастът, който се получава сред остарялата архивна фотография и сегашната, е извънредно любопитен и демонстрира на хората по какъв начин се е трансформирал Русе за повече от половин век. Повече информация за трансформацията на града е показана в късата история (на български и британски език) на всяко от 11-те табла.

В Русе си заобиколен от „ минало”, просто би трябвало да се знае, да се помни, да се предава на идните генерации. Това е град с импозантна бел епок архитектура, с дребни, спретнати площади, като че ли късче от Виена се е отчупило и доплувало по Дунава. Историческите здания са тези, които не просто образуват образа на града, само че са и същински "ракли със мемоари " на градската памет и история. Съхраняването на културно-историческото завещание на страната ни през вековете и отсега нататък би трябвало да е задача на всеки.

На откриването участваха Златомира Стефанова – ръководител на Общинска фондация „ Русе – град на свободния дух “, Елена Минкова – изпълнителен шеф на Общинска фондация „ Русе – град на свободния дух “, Толя Чорбаджиева – шеф на Държавен списък – Русе, Цветелин Колев – управител на „ Експрес Сервиз “ ООД и фотографите Явор Мичев и Милчо Йовчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР