Изложбата Ликовете на Гогол, посветена на 210-ата годишнина от рождението

...
Изложбата Ликовете на Гогол, посветена на 210-ата годишнина от рождението
Коментари Харесай

Руският център показва ликовете на Гогол

Изложбата " Ликовете на Гогол ", отдадена на 210-ата годишнина от рождението на великия съветски публицист Николай Василиевич Гогол, ще бъде открита през днешния ден, 17 септември, от 18.30 ч. в Руския културно-информационен център в София, продължава до 30 септември. Експозицията ще показват сътрудници от Държавния историко-художествен и книжовен музеен резерват " Абрамцево ".

Великата съветска литература. XIX век предложи енигмата на Пушкин. И още - загадката на Толстой, мистерията на Достоевски. Навярно няма по-трудна загадка от загадката на Гогол (1809-1852). Поколения откриватели се пробват да я разгадаят, да я обяснят - в какво се крие тайната власт на гения над душите и въображението на читателите? В какво се крие силата му? Но има и други смелчаци - художниците-илюстратори на творбите на Гогол. Защото той е надали не най-илюстрираният съветски публицист! Макар че самият той е бил съперник на илюстрациите.

В тази галерия има конспирация: посредством ликовете на Гогол може да се видят творбите му, тъй като всяко творчество е автопортретно (портретно в този случай). Портретите на писателя основават самобитно поле на облика на творчеството му. В изложбата влизат факсимилни копия на творби на П.М. Боклевски, В.Е. Маковски, В.М. Васнецов, В.А. Серов, А.И. Кравченко, Д.И. Митрохин, К.И. Рудаков, Н.В. Кузмин, В.Н. Горяев, С.А. Алимов от сбирката на Музейния резерват " Абрамцево ".

По времето на Гогол Абрамцево е било имение, което се е намирало на 50 км от Москва. Той е отивал там през 1848 и 1851 година при своя другар, притежател на имението, прелестния съветски публицист Сергей Тимофеевич Аксаков. Там Гогол чете първата глава от II том на " Мъртви души ". По-късно, след неочакваната му гибел през 1852 година, Аксаков написа очерка " Историята на моето другарство с Гогол ", откъдето черпим скъпа информация за живото усещане на писателя от неговия незабравим съвременник.

Всъщност точно Аксаков и Горяев " подсказаха " концепцията за тази галерия: ликовете на Гогол като камертон на творчеството му, показват от пресслужбата на представителството на Россътрудничество в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР