Изложбата Доспехите на тракийските воини е подредена до 30 ноември

...
Изложбата Доспехите на тракийските воини е подредена до 30 ноември
Коментари Харесай

Доспехите на тракийските воини показва изложба

Изложбата " Доспехите на тракийските воини " е подредена до 30 ноември в зала " Трезор " на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките в София. Тя за първи път демонстрира на едно място артефакти, свързани със защитното въоръжение на античните траки. Осъществена е с поддръжката на Министерството на културата.

При представянето й шефът на НАИМ - Българска академия на науките, доцент доктор Христо Попов означи, че българските музеи имат най-накрая опцията да откриват изложения и посрещат гости свободно след тези сложни две години и половина. За да разположим тази експозиция, се наложи да реорганизираме нашата зала " Трезор ". Събраното в изложбата дава концепция за това какво е културното ни завещание и какви са неговите параметри, изясни той. И добави, че като благосъстояние на показания материал и формат, без пресилване може да се каже, че изложбата е необичайност и в международен мащаб. За първи път в нашето музейно дело, а мисля и на прилежащите страни, е показана в подобен размер информация за тракийските воини и за тяхното въоръжение - близо 60 шлема, 10 брони, ризници, комплекти от наколенници, нагръдници, щитове, посочи доцент доктор Христо Попов, представен от Българска телеграфна агенция. А пред " Артефир " на БНР той описа, че има експонати, които са напълно настоящо реставрирани и доста постоянно реставрирането на нагръдници, брони съставлява съществено предизвикателство за експертите.

На територията на Древна Тракия, въз основа на предметите, които са открити, може да се твърди, че са функционирали не една и две съществени работилници; това са генерации от обичаи и майстори, които са предавали уменията. Вярвам, че тематиката ще е забавна за необятната аудитория, освен за мъжете, които - в границите на шегата - обичат да си играят на бойци, само че сигурно тематиката за тракийските аристократи, тракийските владетели, за воините, които са били значима част от тогавашното общество, е завладяваща. И за нас беше добра опция да я представим по един приспособен метод на нашата публика, показа още доцент Попов. Към края на изложбата следва да бъде публикуван азбучник.
Доц. доктор Христо Попов открива изложбата
Над 120 експоната демонстрират благосъстоянието, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Изложбата включва и гробни комплекси с цялостно въоръжение на тракийски воини. Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния благороден хайлайф, като показват софтуерното и ювелирното майсторство, отразяват вярванията, митологичните показа и естетическите усещания и желания на тракийското общество. Най-интересни измежду тях са ризницата, шлемът и махайра от Златиница; шлемът и бронята от Руец; нагръдникът от Мезек; мечът с ножница от Голяма Косматка; наколенникът от Могиланската могила и други.

" Доспехите на тракийските воини " е артикул на взаимна самодейност на СУ " Св. Кл. Охридски " и НАИМ при Българска академия на науките за сложно проучване на тракийското защитно въоръжение за разбор и оценка на развиването на военното дело в Древна Тракия. Ръководител на плана е изтъкнатият академик и дълготраен академични учител проф. Тотко Стоянов. Проектът изследва главните процеси и механизми във възприемането на водещи форми на гръцкото въоръжение, на развиването на типологията и технологията на този вид артефакти освен в Тракия, само че и в класическия свят. В исторически проект резултатите от плана имат директно отношение към проблемите на политическата история на Тракия от втората половина на I хиляди пр.Хр. и развиването на главните държавни обединения на одрисите, на юг, и на гетите на север от Хемус.

Изложбата е осъществена и с помощта на партньорската поддръжка на 21 български и 2 румънски музея, които са дали находки от своите фондове: Националния исторически музей, Националния военно-исторически музей, районните музеи в Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Русе, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен, районните археологически музеи в Пловдив и Силистра, историческите музеи в Асеновград, Гоце Делчев, Исперих и Нова Загора, музея " Искра " в Казанлък, Националния исторически музей на Румъния и Музея на историята на археологията в Тулча.

По материали от НАИМ - Българска академия на науките

Снимки НАИМ - Българска академия на науките
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР