Изложбата 10 години Атон в рисунки и фотографии на Андрей

...
Изложбата 10 години Атон в рисунки и фотографии на Андрей
Коментари Харесай

10 години Атон в рисунки и фотографии

Изложбата " 10 години Атон в рисунки и фотографии " на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде открита на 23 март от 18 ч. в изложба " Средец " на Министерството на културата (продължава до 8 април). Експозицията с куратор проф. Аксиния Джурова е придружена от показване на едноименния албум " Атон в рисунки и фотографии ".

" Тези фотографии и рисунки неизбежно те карат да притихнеш, с цел да усетиш вечността, да уловиш прашинките от глина, с която Бог е заченал индивида, нещо, което поисквам на всеки, който се запознае със основаното от Мирослав Дачев и Андрей Янев ", написа за изложбата проф. Джурова.

След съвсем десетгодишни поклоннически и проучвателен пътувания до Атон, през 2012 година Мирослав Дачев и Андрей Янев вземат решение да осъществят поредност от взаимни изложения, отдадени на Света Гора. Така се ражда планът " Атон в рисунки и фотографии " - заглавие, което ясно показва техниките на проявление и разговора сред двамата създатели. Началото е през септември 2012 година в Бургас. Следват на два пъти изложения в София, Тутракан, Гоце Делчев, Враца, Троянския манастир, Видин, Златоград. Всяка последваща галерия включва и непоказвани досега фотографии и рисунки.

И по този начин до през днешния ден, когато през 2022 година предстоят няколко юбилейни изложения в София, Пловдив, Бургас и Гоце Делчев. Зад забележимия десетгодишен празник на " Атон в рисунки и фотографии " се крие още един - 10 години от основаването на Центъра за семиотични и културни проучвания. Център, на който Мирослав Дачев и Андрей Янев, дружно с група съидейници, са учредители; Център, който от 2012 година до през днешния ден реализира всеки техен допир до Света Гора.

Фотографиите и рисунките са плод на над 50 експедиции до Света Гора с друга дълготрайност (някои до седмица, други - за по-дълго), всяка година в границите на две десетилетия. Това значи неведнъж наличие във всички светогорски манастири и в огромна част от скитовете и келиите на монашеската република. Това значи и чувство за Света Гора, приближаване до същинската й същина. Затова подбираните произведения в поредицата от изложения през годините не просто демонстрират, а показват: вътрешното чувство за Атон, което сетивата им са уловили и построили в този над едногодишен престой там, съчетал поклонничеството с креативния и изследователския подтик.

Зад силуетите на светите обители, застинали на повърхността на част от рисунките и фотографиите, за тях се крият не географски, а духовни територии. Там протича всекидневието на Света Гора, там протича и литургичното време - към тези два разнообразни ритъма, а в действителност - еднакъв, са ориентирани немалка част от рисунките и фотографиите. В този смисъл изложбите постоянно са разкривали и жанрови обстановки от живота на монасите в Света Гора - очевидно в портретните и репортажните фотографии от литии, литургии и поклонения, невидимо зад притулените стени на келията " Достойно ест ", скита " Свети Андрей ", или зад гордите осанки на манастирите " Великата Лавра ", " Ватопед ", " Пантократор ", " Симонопетра " и " Зограф ".

Рисунките и фотографиите от изложбите през годините са обединени в албум, който ще бъде прeдставен по време на юбилейната галерия в София в изложба " Средец " на Министерството на културата.

Посланието е, че Центърът за културни и семиотични проучвания се пробва не просто да запознае със Света Гора - Атон, а да приготви фена за персонално духовно другарство с нейните необятни и съкровени пространства. Доколкото всяка поредна галерия е покана за пътешестване, по време на което сетивата могат да усетят и поддържат връзка с този дух, този албум е картография на техните духовни пътувания през годините, към които всеки може да стане съпричастен. Атон не е в рисунките и фотографиите, само че притихнал зад тях, той може да бъде потърсен, открит и трансфорат в част от нашето търсещо избавление " аз ". В усилни дни като тези, в които живеем, от ден на ден имаме потребност от това духовно себепознание и избавление.

АНДРЕЙ ЯНЕВ е художник, чието име свързваме с голям брой изложения живопис в България и чужбина, с редица креативен национални и интернационалните планове, с влиятелни награди в региона на изкуството. Атон е една от главните тематики на неговото творчество, посредством която е различим както в България, по този начин и в разнообразни европейски страни, в Съединени американски щати и Китай.

МИРОСЛАВ ДАЧЕВ е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ " Кр. Сарафов " и член-кореспондент на Българска академия на науките. Автор е на осем тома от поредност " Атониада ", която излиза с благословия от Атон и е част от сбирките на всички Светогорски манастири, на разнообразни международни библиотеки и на Ватиканската библиотека.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР