Изложба За свободата на Отечеството“ по случай 145 години от

...
Изложба За свободата на Отечеството“ по случай 145 години от
Коментари Харесай

Изложба разказва за участието на пазарджиклии в Руско-турската война

Изложба „ За свободата на Отечеството “ по случай 145 години от освобождението на Пазарджик, ще бъде открита в централната постройка на Регионалния исторически музей този петък, 13 януари. Събитието ще бъде от 17:00 часа, оповестяват уредниците.

Експозицията показва един от най-важните моменти в историята на града - неговото избавление, както и присъединяване на пазарджиклии в Руско-турската война.

Изложбата се състои от 12 цветни табла с исторически роман и илюстративен материал от фонда на Регионалния исторически музей - Пазарджик. В непрекъснатата експозиция на музея посетителите могат да видят въоръжение на Българското опълчение от Руско-турската война 1877/1878 година, експонирана е и сабята на пазарджишкия опълченец Антон Мумджиев, както и икона-медальон, подарена от съветски боец на своя наемодател, на която са изобразени настойниците на съветския и българския народ - свети Николай Чудотворец и свети Иван Рилски.

Честванията за 145-ата годишнина от освобождението на Пазарджик ще стартират довечера от 18:00 часа с празничен концерт с присъединяване на Ансамбъл “Пазарджик “ и квартет “Славей “ в зала „ Маестро Георги Атанасов ”.

Утре от Общината провеждат поклонения и поднасяне на цветя пред паметниците на героите от 1878-ма - военачалник Брок, военачалник Гурко, Ованес Съваджъян, военните репортери.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР