Изложба за потопеното в българските язовири наследство ще бъде открита

...
Изложба за потопеното в българските язовири наследство ще бъде открита
Коментари Харесай

В Етнографския музей откриват изложбата Потопеното наследство

Изложба за потопеното в българските язовири завещание ще бъде открита на 1 август, вторник, в 11 ч. в залите на Националния етнографски музей при Българската академия на науките. Екип учени ще покаже във фоторазказ резултатите от 4-годишното си изследване на над 60 селища, изселени и залети при градежа на над 20 язовира в България, а две от изчезналите села ще гостуват с етнографски предмети.

През социалистическия интервал с разгръщането на индустриализацията и електрификацията в страната са издигнати десетки огромни и стотици по-малки изкуствени езера, които да зареждат ВЕЦове, да обезпечават поливното земеделието и битовото и промишлено водоснабдяване. Сред най-големите планове са язовирите „ Искър “, „ Студен бунар “, „ Копринка “ (тогава „ Георги Димитров “), „ Александър Стамболийски “, „ Жребчево “, „ Кърджали “ и други На тяхно място са били ситуирани села и разнородни археологически монументи, които се постанова да бъдат потопени. За задачата популацията е обезщетено и преместено в други селища, а къщите и множеството публични здания – разрушени. Като безмълвни очевидци за тогавашните общности остават църквите или изселващите се слагат монументи, с цел да не бъде забравено, че в миналото там е имало живо село.

През последните 4 години екип от ИЕФЕМ-БАН изследва всички изселени села на място и по документи, срещна се с родени в тях и потомци, с цел да запишат спомените им. Сега в фотоси и роман учените ще показват главните моменти от градежа на язовир и заличаването на село – през планирането, процедурите на отчуждаване и обезщетяване, на пренасяне и смяна на пейзажите, персоналните прекарвания и общностните тактики, последвалите културни практики на конструиране и поддържане на загатна за потопеното село. Със непокътнати отпреди 70 години етнографски материали Радослав Иванов и Мими Цонева ще показват към този момент несъществуващите села Елешница (под бент. „ Пясъчник “) и Жребчево (под едноименния язовир).

До края на годината учените ще издадат книга, в която историята на всеки язовир и унищожените поради градежа му села е в детайли разказана, както и научна монография върху обособени аспекти на потопеното завещание. Проектът „ Потопеното завещание. Село на дъното на язовира: миграции, памет, културни практики “ е финансиран от Фонд „ Научни проучвания “ към МОН, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР