Изложба с абстрактна живопис на художника, фондохранител и помощник-реставратор в

...
Изложба с абстрактна живопис на художника, фондохранител и помощник-реставратор в
Коментари Харесай

Галерия "Сезони" представя изложба с абстрактна живопис на Владимир Руменов

Изложба с нереална живопис на художника, фондохранител и помощник-реставратор в Националната художествена изложба Владимир Руменов ще показа от 7 до 18 септември столичната изложба " Сезони ". " Пътеката, взор обратно... " е опит за равносметка на един, по лични думи, самообразован художник, чиито ползи са го отвели от най-забележителните български археологически обекти до Индия, Хималая, Непал и Тибет и от иконописта до нереалната живопис.

Владимир Руменов е роден през 1956 година в София. Почти целия си живот работи в Националната художествена изложба - от 1976 година до 1981 година като помощник-реставратор, а по-късно - като фондохранител в музея за икони, Криптата. Той стана прочут в общественото пространство с битката си против градежите в археологическия резерват Яйлата на Камен бряг, а след това и като лице на Гражданската самодейност за запазване на културното завещание. След открития си митинг против реставрационните политики на някогашния културен министър Вежди Рашидов Руменов за малко бе уволнен, а след това върнат на работа в Националната изложба.

Това обаче не е първата му галерия. От 1984 година той работи с екипи на Археологическия институт към Българска академия на науките като художник, който документира откритията на експерти като Георги Китов, а около работата си в Криптата е и създател на копия на голям брой икони. Има три живописни експозиции и две фотографски, една от които е отдадена на пътешествията му в Хималаите. През есента се чака да излезе и книгата му на тази тематика, " Защо Тибет ". В " края " на пътеката пожеланият му род е нереалната живопис, която, като джаза пресъздава положения на духа и дава независимост и на създателя, и на фена, написа Руменов.

Куратор на актуалната галерия е заместник-директорът на Националната изложба и шеф на Института за модерно изкуство Яра Бубнова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР